Investiții de 19 milioane de euro în fabrica Coca-Cola din Ploiești. Gigantul american a adus o linie de producție ce permite reducerea consumului de substanțe chimice
Sistemul Coca-Cola (Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România) a investit în ultimii 30 de ani de când este prezent pe plan local 384 de milioane de euro, din care 33 de milioane de euro numai în cei doi ani de pandemie, potrivit unui comunicat al companiei.
Ultima investiție, de peste 19 milioane de euro, s-a finalizat anul acesta, compania inaugurând la fabrica din Ploiești o linie de producție dedicată îmbutelierii FUZETEA, unică pe plan local. De altfel, la nivel global, Coca-Cola mai are o singură astfel de linie de producție a cărei tehnologii permite reducerea considerabilă a consumului de substanțe chimice, apă și energie în procesul de sterilizare a ambalajelor. De asemenea, în luna aprilie a acestui an, Sistemul Coca-Cola a lansat, în premieră pe piața locală, ambalajul colectiv din carton biodegradabil și reciclabil pentru baxurile de doze, care ajută la reducerea cu aproximativ 200 de tone pe an a cantității de plastic din folii. Investiția în fabrica din Timișoara s-a ridicat la 2 milioane euro.
Totodată, în 2020, în fabrica din Ploiești, una dintre cele mai mari la nivel de grup, au fost investiți 4,5 milioane de euro într-o nouă linie pentru băuturi ambalate în sticlă, care ajung la consumatori din România și alte 5 țări. Tot în 2020, în fabrica din Timișoara, 9,5 milioane de euro au fost investiți pentru integrarea celor mai noi tehnologii de îmbuteliere a băuturilor în PET și creșterea performanței procesului de producție.
Din 1991 și până în prezent, Sistemul Coca-Cola a investit în operațiunile locale 384 de milioane de euro, iar vânzările companiei Coca-Cola HBC, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori ai companiei Coca-Cola, au fost în 2019 de peste 2,2 miliarde de unități în 28 de țări. În 2020, la nivelul anului trecut, 27,6% din totalul vânzărilor a fost reprezentat de băuturi cu un conținut redus sau cu zero calorii (inclusiv apă). Portofoliul Coca-Cola este disponibil în 15 opțiuni diferite de ambalare.
”România este o țară foarte importantă pentru Sistemul Coca-Cola, fiind un exemplu de bune practici, creativitate, hub regional de inovație și producție. Produsele fabricate aici ajung la consumatorii noștri din România, dar și la cei din alte 14 țări. Investim constant și inovăm pentru a reduce impactul asupra mediului. ” a declarat Jovan RADOSAVLJEVIC, General Manager, Coca‑Cola HBC România.
Conform studiului de impact socio-economic pentru anul 2020, valoarea adăugată de întregul lanț de valoare al Sistemului Coca‑Cola în România este de 434 de milioane de euro (62 milioane euro direct și 372 milioane de euro, indirect), echivalentul a 0,20% din PIB-ul României. În 2020, pentru fiecare euro cheltuit de români pe produse din portofoliul celor două companii, 56 de cenți au rămas în economia locală.
Contribuția la bugetul de stat a Sistemului Coca-Cola și a lanțului său de valoare, prin taxe plătite, a reprezentat, în `2020, 40% din totalul valorii adăugate în economie.
Numărul locurilor de muncă create și susținute de Sistemul Coca‑Cola și de partenerii săi se ridică la 17.300. Fiecare loc de muncă la Coca‑Cola susține alte 11 locuri de muncă pe piața locală.
20% din portofoliul de produse Coca-Cola este ambalat în PET reciclat
Toate ambalajele puse pe piață de Sistemul Coca-Cola sunt 100% reciclabile și 20% din portofoliu este ambalat în PET reciclat (rPET). De asemenea, în ultimii 3 ani, emisiile de carbon au fost reduse cu 15,25%. 100% din energia electrică folosită provine din surse regenerabile și curate, iar ponderea energiei regenerabile din totalul energiei consumate (electrică + termică) a crescut în 2020 la 80%. Consumul de apă per litru de băutură produs a scăzut cu aproximativ 7%, iar toate cele trei fabrici Coca-Cola HBC din România au certificare AWS (Alliance For Water Stewardship) – Gold Recognition.
În România, ca în toate ţările în care îşi desfăşoară activitatea, Coca-Cola deţine şi funcţionează pe baza unui sistem propriu, incluzând toate verigile necesare producerii şi distribuţiei produselor către consumatori. Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) şi partenerul său, Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola sub licenţa The Coca-Cola Company în România.