Investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală, programate în perioada 2024-2026 – Ministrul Cercetării

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, marţi, că în perioada 2024-2026 sunt programate investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală.
AGERPRES - mar, 21 mai 2024, 14:24
Investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală, programate în perioada 2024-2026 - Ministrul Cercetării

„Din punct de vedere al resurselor financiare am deschis sau avem în pregătire 14 linii mari de finanţare pentru ceea ce înseamnă cercetare fundamentală, dar şi transfer tehnologic către piaţă care totalizează aproximativ un miliard de euro în programe multianuale începând din 2024 până în 2026”, a spus Bogdan Ivan la conferinţa anuală „Învăţământul superior din România, pe harta mondială a educaţiei”, organizată de DC News, despre impactul noilor tehnologii în procesul educaţional, scrie Agerpres.

El a precizat că printre cele mai importante investiţii sunt cele în centrele de excelenţă, finanţate cu 320 de milioane de euro urmând ca în România să funcţioneze 24 de centre de excelenţă în domenii ce merg de la sistemul medical până la spaţiu, de la inginerie medicală şi genomică până la studii ale spaţiului şi tehnologii cuantice sau cloud computing.

„Toate acestea tocmai pentru a crea un context celor mai buni dintre tinerii din România şi a persoanelor cu experienţă în cercetare, de a se dezvolta aici şi a crea şi un impact direct către piaţă. Aceste investiţii totalizează aproximativ un miliard de euro”, a afirmat Ivan.

Acesta a explicat că ecosistemul de cercetare înseamnă cele peste 400 de institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, dar şi universităţile şi companiile private.

„Dacă ne referim la rezultate, în ultimii cinci ani de zile exporturile din ecosistemul de IT şi cercetare-dezvoltare ale companiilor din România au crescut de 2,5 ori şi-au atins 6,6 miliarde de euro. Iar astăzi România se poate lăuda – şi este un merit comun al societăţii din România şi mai ales al dascălilor din România – cu 200.000 de specialişti în IT&C şi cu peste 18.000 de specialişti în ecosistemul de cercetare, ceea ce ne plasează pe locul 1 ca pondere la o mie de locuitori în Uniunea Europeană şi locul 6 mondial. Aceste cifre reprezintă un potenţial pe care poate nu-l exploatăm aşa cum am putea să o facem”, a mai declarat Bogdan Ivan.

Ministrul a arătat că, printre reuşitele din ultimul an, se numără crearea unei legi a personalului din cercetare, a statutului cercetătorului, – în colaborare cu Consiliul rectorilor, cu Academia Română cu asociaţiile şi structurile profesionale, care a fost actualizată cu principii din Carta Europeană a Cercetătorului şi care a fost trecută prin Parlament în urmă cu o săptămână.

„Am echivalat drepturile personalului din cercetare cu cel al cadrelor didactice universitare, dar în acelaşi timp am actualizat şi obligaţiile cercetătorilor din România, pentru că atunci când statul român investeşte o sumă de bani într-un anumit domeniu, trebuie să ştie foarte clar cum se vor întoarce aceşti bani”, a mai spus ministrul Cercetării.

El a subliniat cele mai recente reuşite ale României, printre care inaugurarea, luni, la Universitatea Babeş-Bolyai, a celui mai modern centru de cercetare în biologie medicală care are capabilităţi de imagistică medicală avansată în timp real, care pot ajunge până la 7 Tesla.

Ivan a remarcat, de asemenea, impactul noilor tehnologii în procesul educaţional.

„Avem pe de-o parte paradigma administrativă, cea în care de multe ori ne blocăm. Din acest punct de vedere am avut nişte discuţii foarte practice cu doamna ministru Deca şi colegii din Ministerul Educaţiei în privinţa asigurării unor resurse pentru procesarea automată a datelor. Deja am pregătit 21 de milioane de euro la nivelul ministerului, pentru procesarea automată a datelor atunci când vorbim de înscrierea la şcoală, la universităţi, la Evaluare Naţională, pe latura administrativă, pentru a evita cozile în 2024. Aştept cu mare interes aplicaţia celor din Ministerul Educaţiei”, a spus Bogdan Ivan.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...