Investiții masive în două mari spitale noi din România. Banca Europeană de Investiții (BEI) a adus peste 550 de milioane de euro pentru sănătate

Grupul Banca Europeană de Investiții (BEI) a adus aproximativ 907 milioane de euro în România, în 2021. Cea mai mare parte a finanțărilor a mers către sistemul sanitar, care a înguițit 555 de milioane de euro. BEI este implicată și în prijinirea refugiaților din Ucraina
Ion Dobreanu - joi, 10 mart. 2022, 10:40
Investiții masive în două mari spitale noi din România. Banca Europeană de Investiții (BEI) a adus peste 550 de milioane de euro pentru sănătate

Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiții a oferit 907 milioane de euro pentru noi investiții în România. Implicarea Grupului BEI pentru România a inclus finanțarea construcției a două noi spitale regionale, modernizarea rețelei naționale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă și implementarea de contoare inteligente, îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltarea investițiilor comerciale cu impact sporit. Experții financiari și tehnici ai BEI colaborează cu autoritățile române pentru a sprijini refugiații ucraineni din România.

„România a primit mai bine de 100.000 de refugiați în ultimele zile. Grupul Băncii Europene de Investiții va colabora în strânsă legătură cu partenerii săi români pentru a permite un nou sprijin BEI pentru investițiile destinate conflictului tragic din Ucraina. BEI accelerează, de asemenea, investițiile pentru îmbunătățirea serviciilor cheie, deblocarea oportunităților economice și accelerarea tranziției energetice. Anul trecut a fost marcat de un sprijin record al BEI în România pentru investițiile pe termen lung din sănătate, care vor asigura îngrijire medicală și tratamente mai bune pentru pacienți în anii următori. De asemenea, BEI și FEI au îmbunătățit sprijinul pentru finanțarea afacerilor, pentru a se asigura că antreprenorii și companiile românești pot investi, consolida reziliența economică și pot face față provocărilor declanșate de pandemia COVID”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Sprijinul BEI în România pentru investițiile din domeniul sănătății în 2021 a reprezentat cea mai mare finanțare pentru sănătate din ultimii 31 de ani de operațiuni în țară.

Sprijinul BEI pentru refugiații ucraineni și vizita destinată discuțiilor despre viitoarele investiții în România

Detalii despre activitatea Grupului BEI în România și sprijinul pentru investițiile private și publice din partea partenerilor români au fost confirmate în urma unei vizite oficiale de trei zile la București a lui Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Vizita a inclus discuții pentru sprijinirea Ucrainei și sprijinul BEI pentru investițiile prioritare în România cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Cercetării, Inovării și Transformării Digitale, Transporturilor, Sănătății și Investițiilor și Proiectelor Europene, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, înalți oficiali ai Guvernului și parteneri din sectorul privat.

La București, vicepreședintele Thomsen a semnat două noi acorduri. Primul, cu Transelectrica, va consolida cooperarea pentru a dezvolta și accelera investițiile în rețelele energetice din România. Al doilea va extinde cooperarea pentru a oferi sprijin consultativ în implementarea proiectelor de transport, energie, apă, mediu și sănătate în întreaga țară.

BEI colaborează îndeaproape cu partenerii români pentru a sprijini refugiații ucraineni și investițiile pentru conflictul din Ucraina.

Cel mai amplu sprijin acordat vreodată de BEI pentru investițiile în sănătate în România

Anul trecut, BEI a oferit 555 de milioane de euro pentru noi investiții destinate transformării serviciilor medicale de urgență în două dintre cele mai mari orașe din România, Cluj și Iași. Incluzând aprobarea finanțării pentru un spital regional în Craiova, BEI a aprobat o finanțare totală de 923 de milioane de euro în 2021 pentru investiții în spitale noi.

Acesta reprezintă cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru serviciile medicale din România și a fost posibil datorită unui sprijin consultativ remarcabil pentru pregătirea proiectelor – cu implicarea JASPERS și a BEI Advisory Hub – și implementarea proiectelor – cu unitatea de sprijin pentru consiliere în proiecte a BEI (PASSA).

BEI finanțează construcția a două noi spitale regionale de urgență, care vor oferi servicii medicale de specialitate pentru milioane de oameni și sute de paturi noi pentru pacienții internați.

Cele două spitale noi vor crește accesul la tratament de specialitate și vor îmbunătăți educația medicală pentru viitoarele generații de medici.

 

Sprijinirea rețelei energetice a României și îmbunătățirea eficienței energetice

Prima finanțare de la Banca Europeană de Investiții pentru Electrica, în valoare totală de 210 milioane de euro, semnată anul trecut, va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din țară. Aceasta include modernizarea și construirea de noi linii electrice, construirea și renovarea substațiilor electrice și instalarea de componente pentru automatizarea rețelei în toată România.

 

Noua investiție susținută de BEI va conecta peste 180.000 de clienți, va crește capacitatea rețelei și va îmbunătăți fiabilitatea și calitatea furnizării energiei electrice. Noile investiții vor sprijini, de asemenea, implementarea contorizării avansate și vor permite integrarea pe termen lung a generării de energie regenerabilă.

 

De asemenea, BEI a sprijinit cu 41 de milioane de euro noi investiții în București, pentru a reduce consumul de energie prin modernizarea a aproape 700 de clădiri rezidențiale din sectorul 2 și sectorul 6. Proiectul face parte din Inițiativa comună BEI-UE „Smart Finance for Smart Buildings Initiative”.

 

BEI și FEI susțin investițiile prioritare în România

În 2022, BEI și FEI au convenit să sprijine finanțarea destinată investițiilor din companiile românești ce activează în sectoarele cele mai afectate de pandemia COVID-19, în parteneriat cu Intesa Sao Paolo România, și să extindă finanțarea destinată companiilor agricole românești, împreună cu partenerul specializat Agricover.

 

Fondul European de Investiții a aprobat 65 de milioane de euro pentru noi finanțări cu partenerii români, pentru a îmbunătăți accesul la finanțare al companiilor și antreprenorilor din România.

 

Aceasta include 7 noi acorduri de garantare pentru a sprijini creditarea de către parteneri, inclusiv cu Banca Transilvania, BCR Social Finance, FINS și Banca Comercială Română, Libra Bank și Raffeisen Bank.

 

Inițiativele de finanțare incluzivă vor fi, de asemenea, consolidate prin două noi acorduri FEI cu Mikro Kapital și ROMCOM.

 

De asemenea, FEI a fost de acord să ofere o susținere de 7,5 milioane de euro pentru fondul de investiții Catalyst Romania Fund II.

 

FEI colaborează cu intermediarii financiari români pentru a îmbunătăți accesul la împrumuturi pentru studenți și a sprijini companiile care investesc în formarea profesională, precum și pe cele care oferă servicii de îngrijire pentru copiii angajaților.

 

Istoric de investiții de 18 miliarde de euro în România

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a furnizat peste 18 miliarde de euro pentru investiții în sectorul public și privat din România.

 

Împărtășirea celor mai bune practici tehnice prin cooperare cu partenerii români

Anul trecut, echipele de consiliere dedicate ale Grupului BEI au oferit expertiză tehnică pentru măsurile climatice și de sustenabilitate, într-o serie de sectoare, inclusiv în transport, gestionarea apei și a deșeurilor, dezvoltarea urbană și rurală.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...