Investiţii Metrorex. Care este bugetul şi ce proiecte se vor finanţa
Compania estimează în acest an venituri totale de 670,4 milioane lei şi cheltuieli de 695,3 milioane lei.
Bugetul pentru anul trecut, aprobat în martie 2012, a prevăzut venituri şi cheltuieli egale, de 662,6 milioane lei.
Pentru acest an compania a planificat cheltuieli cu bunuri şi servicii de 284,5 milioane lei şi cu personalul de aproximativ 300 milioane lei.
Metrorex estimează că va încheia 2013 cu 4.265 de angajaţi, în condiţiile în care bugetul din 2012 prevedea pentru finele anului trecut un număr de 4.628 de salariaţi.
Cel mai mare proiect în derulare al companiei este constricţia construcţia liniei de metrou Universitate-Drumul Taberei, magistrala 5.
Premierul Victor Ponta a declarat luni, după întâlnirea cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, că investiţia va continua cu finanţare asigurată din creditul BEI şi din fonduri guvernamentale, lucrările nefiind oprite în acest moment.
Cu o lungime totală de aproximativ şase kilometri, tronsonul de metrou va avea zece staţii, la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor, şi va deservi în principal un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.
Primele trenuri pe magistrala 5, de la Râul Doamnei şi de la staţia Valea Ialomiţei, până la Eroilor, ar trebui puse în funcţiune în cursul anului 2015.
În urmă cu o săptămână, sindicaliştii de la metrou, conduşi de preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, au protestat acuzând lipsa de dialog a autorităţilor, poziţia inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor şi Metrorex faţă de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie, precum şi neclarificarea situaţiei angajaţilor în condiţiile trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei.