Investiții străine de peste 60,6 milioane de euro în agricultura, în prima jumătate a anului

19 08. 2024
Bani dolari bogati miliardari Daniel Dines Forbes

Investitorii străini din industria alimentară au pompat în primele șase luni ale acestui ani în subsidiarele locale, prin majorări la capitalul social, un total de peste 60,6 milioane de euro, față de, spre exemplu, 115 milioane de euro în 2023, arată o analiză a Economica pe baza datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

În total, am analizat 18 majorări de capital social din clasamentul  primele 40 de societăţi după participarea străină la  capitalul social total subscris, în perioada ianuarie 2024-iunie 2024, luând în considerare atât companiile producătoare din industria alimentară cât și comercianții de cereale și alte produse alimentare.

Cea mai mare investiție vine dn Turcia

De departe cea mai mare investiție străină în industria alimentară, în perioada analizată, are ca sursă Turcia de unde au venit 35,1 milioane de euro în luna martie, pentru capitalizarea Omnia Europe SA,  producător de amidon și maltodextrină cu o fabrică în Medgidia, inaugurată în 2022, urmare a unei investiții iniţiale de 78 de milioane de euro.

De altfel, din datele AmCham, Omnia Europe SA va ajunge la peste 160 de milioane de euro investiții în România până la sfârșitul anului 2025, obiectivul fiind acela de a deveni cel mai mare producător de amidon și produse din amidon din Europa Centrală și de Est.

Compania a raportat în 2023 afaceri de 527,7 milioane de lei și un profit net de 29,7 milioane de lei cu 233 de angajați.

Urmează o investiție de peste 6,8 milioane de euro în tradingul de cereale. Grupul austriac RWA a capitalizat RWA Raiffeisen Agro România, filiala locală cu activități în tradingul cu cereale, oleaginoase, comercializarea de input-uri și serviciile de depozitare cereale.

Compania cu afaceri de 442,8 milioane de lei și pierderi de 40,9 milioane de lei  în 2023 deține patru silozuri în Orțișoara, Timiș, în Căzănești, județul Ialomița,  în Balaci, Teleorman și Chirnogeni Constanța.

Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare majorare de capital în perioada analizată, în valoare de 3,2 milioane de euro, are ca origine Olanda și a capitalizat  AJT Farming SRL, primul crescător de nurci din România, deținut potrivit termene.ro de compania olandeză Van Ansem Participaties BV.

De altfel, majorarea capitalului social al companiei din Șercaia, Brașov,  s-a făcut prin compensarea unei creanțe mai vechi a Van Ansem Participaties BV  cu părți sociale noi emise de societate.

Compania a raportat anul trecut afaceri de 16,5 milioane de lei, după un declin de 37% față de anul anterior și pierderi de 6,3 milioane de lei.