Investiţiile chineze în Europa sunt în scădere – studiu

Companiile chineze au cheltuit mult mai puţin pe achiziţii în Europa în anul 2018 decât în anul precedent, potrivit unui raport publicat miercuri de Merics Institute, cu sediul la Berlin, şi de firma americană de consultanţă Rhodium Group, relatează dpa.
Economica.net - mie, 06 mart. 2019, 13:29
Investiţiile chineze în Europa sunt în scădere - studiu

Investiţiile chineze directe în cele 28 de ţări membre ale UE au scăzut cu 40% în 2018, ajungând la 17,3 miliarde de euro (19,6 miliarde de dolari), aceasta fiind cea mai scăzută valoare din 2014, se arată în studiul citat.

În pofida tendinţei de scădere în Europa, Germania a înregistrat o uşoară creştere, investiţiile chineze crescând cu aproximativ 300 de milioane de euro pe an şi ajungând la 2,1 miliarde de euro.

Anul trecut au avut loc preluările companiei farmaceutice germane Biotest de către concurentul chinez Tiancheng şi a furnizorului auto german Grammer de către compania chineză Ningbo Jifeng, aminteşte dpa.

Motivul pentru scăderea interesului de a cumpăra companii din UE îl reprezintă controlul riguros al Chinei asupra capitalului, care face dificilă obţinerea de profituri în afara ţării, notează studiul.

De asemenea, se poate observa o lipsă generală de lichidităţi, au menţionat autorii studiului, Thilo Hanemann, Agatha Kratz şi Mikko Huotari.

În egală măsură, regulile mai stricte din Europa joacă un rol din ce în ce mai important în îngreunarea achiziţiilor chineze, întârziind sau chiar împiedicând unele investiţii; este de aşteptat ca aceste controale să devină şi mai severe, indică documentul.

Preocuparea tot mai mare a guvernului german cu privire la investiţiile în zone tehnologice sensibile şi în infrastructura critică ar fi condus la întârzieri sau chiar la eşecul unor negocierilor de contracte cu investitori chinezi, ca în cazul companiei de inginerie mecanică Leifeld şi al operatorului de reţele electrice 50Hertz.

De asemenea, anul trecut, investitori chinezi au vândut pentru prima dată în volum mare – în valoare de trei miliarde de euro, potrivit estimărilor făcute de autorii studiului – acţiuni achiziţionate anterior în Europa.

În pofida controalelor mai stricte în domeniul investiţiilor, autorii studiului apreciază că Europa va continua să fie o locaţie atractivă pentru investitorii chinezi ca urmare, între alţi factori, a conflictului comercial cu Statele Unite ale Americii.

Te-ar mai putea interesa și
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Conducerea Lufthansa ar trebui să adopte o atitudine mai hotărâtă în faţa opoziţiei venite din partea reprezentanţilor salariaţilor, a declarat investitorul miliardar Klaus-Michael Kuehne,......
Cum s-au mișcat tranzacțiile imobiliare în primele 4 luni
Cum s-au mișcat tranzacțiile imobiliare în primele 4 luni
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat datele despre numărul de tranzacții imobiliare ...
Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile în 2024, dar și cifra de afaceri
Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile în 2024, dar și cifra de afaceri
Compania Rompetrol Rafinare, lider în rafinare și petrochimie, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 15 miliarde ...
De pe 1 iunie începe programul Litoralul pentru toți. Tarifele încep de la 44 lei/noapte, fără masă
De pe 1 iunie începe programul Litoralul pentru toți. Tarifele încep de la 44 lei/noapte, fără masă
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lansează ediţia cu numărul 46 a programului „Litoralul pentru ...