Investiţiile companiilor franceze în România au fost de peste 7 miliarde de euro, în 2013

Economica.net
10 03. 2014
franta_romania_68976543_25183000

Acesta a declarat că, la finalul anului trecut, în România existau peste 7.600 de societăţi cu capital francez. Marea majoritate a giganţilor francezi sunt deja prezenţi în România.

‘Interesul este unul constant în creştere, dacă ne referim doar la faptul că aproape 100 de societăţi franceze au venit la Bucureşti, la începutul lunii februarie, cu prilejul Forumului de afaceri Franţa – Europa de Sud-Est, pentru a se informa despre oportunităţile de afaceri şi pentru a-şi găsi parteneri’, a spus Dana Gruia Dufaut.

Potrivit acesteia, densitatea investiţiilor franceze în România este cea mai mare din această parte a Europei. Franţa ocupă locul IV în topul investitorilor străini şi este al III-lea cel mai mare partener comercial al României. Interesul investitorilor este determinat de oportunităţile pieţei, însă, în mod tradiţional, cooperarea franco-română vizează sectoare precum producţia de echipamente industriale, energie, transport, agricultură, telecom şi IT, sectorul bancar şi al asigurărilor, industrie şi servicii.

Dana Gruia Dufaut susţine că obiectivele generale ale investitorilor nu s-au schimbat. Aceştia vor să-şi dezvolte un business pe piaţa locală, beneficiind de o protecţie legală a investiţiei şi să li se respecte şi garanteze drepturile. Pe de alta parte, calculul în privinţa alegerii sau nu a unei ţări depinde de strategia proprie a companiilor, şi anume investiţii greenfield, expansiune strategică, externalizare de servicii, subcontractare.

‘La începutul activităţii noastre în România, în urmă cu mai bine de 22 de ani, mulţi clienţi mari erau interesaţi de privatizări, dar şi de o implementare în România printr-o structură proprie (filială, sucursală, reprezentanţă). Au fost anii implantării marilor grupuri franceze din industrie, din sectorul bancar, al serviciilor, al comerţului etc. România era curtată ca fiind, după Polonia, a 2-a cea mai mare piaţă din Estul Europei. Atuurile României de atunci au fost mâna de lucru ieftină, salariile mici, deschiderea spre alte zone / poziţia geografică a României, mărimea pieţei şi apetitul românului pentru consum. Ultimii ani au produs mutaţii importante în gândirea investiţională, astfel că paşii sunt calculaţi acum cu şi mai mare precizie în termen de costuri, beneficiu, piaţă şi cerere, atractivitate fiscală, dar şi stabilitate legislativă’, a spus Dana Gruia Dufaut.

În opinia reprezentantului casei de avocatură, România continuă să prezinte interes, chiar dacă concurenţa cu ţările din jur este mai mare. Domeniile cu potenţial investiţional sunt variate: energie, agricultură, IT, mediu, turism, servicii.

‘Investiţiile în domeniul energiei regenerabile au fost masive în ultimii ani şi încă există potenţial investiţional în România, având în vedere impactul schimbărilor climatice şi sumele puse în joc. Legislaţia este însă una complexă, iar reducerea numărului de certificate verzi acordate producătorilor a diminuat momentan ritmul din anii trecuţi, însă investiţiile în domeniu continuă. România are apoi un potenţial semnificativ în ce priveşte sectorul IT, datorită unei mâini de lucru înalt calificate şi facilităţilor fiscale, respectiv scutirea angajaţilor în domeniu de la plata impozitului pe venit. Pe agricultură se poate miza cu încredere, preţurile sunt mici pentru achiziţia de teren de calitate şi potenţialul e mare. Există însă anumite riscuri legate de valabilitatea titlurilor de proprietate a terenurilor agricole şi de aceea este necesar ca investitorii străini să aibă alături de ei profesionişti şi buni cunoscători ai pieţei atunci când vin în Romania. Este un aspect pe care insist când le vorbesc investitorilor francezi’, a mai declarat Dana Gruia Dufaut.