Investiţiile făcute de fondul de pensii al angajaţilor Băncii Mondiale contravin principiilor instituţiei

Economica.net
05 05. 2015
banca_mondiala_589876543_65488800

Potrivit acestui raport, fondul de pensii al angajaţilor Băncii Mondiale a investit, printre altele, în Russell 3000 index care regrupează printre alţi pe producătorii de cărbune Peabody Coal şi Arch Coal precum şi producătorul de ţigarete Philip Morris. De asemenea, Reuters precizează că angajaţii Băncii Mondiale au tras un semnal de alarmă cu privire la investiţiile făcute de fondul de pensii şi au cerut instituţiei să utilizeze alternative responsabile social.

În activitatea proprie de creditare în statele în curs de dezvoltare, Banca Mondială refuză refuză să investească în producţia de ţigări şi de asemenea nu acordă sprijin financiar pentru construcţia de termocentrale, cu excepţia celor mai sărace ţări pentru care nu există altă opţiune.

‘Este foarte dificil pentru Banca Mondială să adopte o poziţie de promovare a dezvoltării sustenabile şi în acelaşi timp să nu gestioneze riscurile din portofoliul său şi nici să nu spună nimănui despre acest lucru’, a declarat Julian Poulter, directorul Asset Owners Disclosure Project, o iniţiativă care vrea să îi oblige pe deţinătorii de active să dea dovadă de transparenţă şi să gestioneze riscurile climatice. Potrivit unui clasament realizat de această iniţiativă Banca Mondială se situează în urma unor companii precum British Coal sau Socar.

Banca Mondială are aproximativ 15.000 de actuali angajaţi şi aproximativ 10.000 de pensionari iar activele fondului său de pensii sunt deţinute într-o structură separată administrată de Pension Finance Committee (PFC), condus de directorul financiar al Băncii Mondiale.