Unde exportă Hochland lactatele produse în România
„Am început să exportăm de circa un an şi jumătate, iar ponderea se apropie de 10% din afaceri. Nu tratăm exportul ca pe ceva oportunistic, ci vrem să dezvoltăm brandul în această zonă. Exportăm în opt state din zona Balcanilor şi Adriatică. Exporturile au un ritm de creştere foarte mare, dar nu vrem să creştem neapărat proporţia în cifra de afaceri, pentru că în acelaşi timp şi piaţa românească este focus şi vrem să creştem”, a declarat directorul general al Hochland România, Sergiu Mititelu.
Potrivit directorului general adjunct al Hochland România, Sorin Timuş, România a devenit în 2011 centru de operaţiuni al grupului german în regiunea balcanică. Hochland deţine din 1998 o fabrică de brânză topită la Sighişoara, iar din 1999 o fabrică de caşcaval şi brânză cedar la Sovata.
„În cei 20 de ani cred că investiţiile sunt de zeci de milioane de euro, depăşesc chiar 100 de milioane de euro. Vorbim de investiţii în marketing, în producţie, în retehnologizare, în mediu”, a estimat Mititelu.
În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în ultimii 20 de ani, Mititelu spune că acestea au crescut de circa 20-30 de ori faţă de 1993, anul intrării pe piaţa românească.
Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a stagnat în jurul valorii de 197,4 milioane lei (44,3 milioane euro), iar profitul net a scăzut cu peste 25% comparativ cu 2011, la 6 milioane lei (1,34 milioane euro).
„Anul acesta faţă de 2012 suntem într-o uşoară creştere. Într-o piaţă care stagnează, cred că e o poveste de success când vorbim şi de single-digit (creştere de sub 10%, n.r.)”, a arătat Mititelu.
El a precizat că 70% din cifra de afaceri este reprezentată de producţia locală, iar restul de 30% importuri de produse de la alte fabrici ale Hochland. Pentru producţia locală laptele este exclusiv din România, compania colaborând cu sute de ferme, în special din zona centrală a ţării. Hochland are un portofoliu de 100 de produse.
„Procentul producţiei locale este mare şi va rămâne în continuare la fel, s-ar putea chiar să se schimbe în condiţiile în care exportăm”, a arătat Mititelu.
Compania a bugetat creştere şi pentru 2014, dar şeful Hochland România nu a vrut să dezvăluie nivelul acesteia.
„Când am spus bordului anul trecut că vrem să creştem, ne-au întrebat: sunteţi siguri? Şi le-am arătat că se poate. Inclusiv pentru anul viitor ne-am propus creştere. Suntem ambiţioşi şi ne bazăm această creştere pe noi, pe echipă. Compania asta nu merge în salturi, pe ceva oportunistic, de pe o zi pe alta, gândim că vrem să rămânem aici şi în următorii 50-100 de ani. La nivelul grupului suntem în top, ca performanţă de la an la an”, a spus Mititelu.
În ceea ce priveşte piaţa de produse lactate, directorul general al producătorului de brânzeturi spune că aceasta este constantă, aşa a fost în ultimii doi-trei ani, şi nu întrevede modificări anul viitor. Compania este lider pe piaţa de brânzeturi, cu o cotă de 27%, potrivit datelor Nielsen.
„La consumul per capita cifrele sunt descurajante, este printre cele mai mici din Europa. Media europeană este undeva la 17 kg per capita, în România discutăm de 9,4 kg per capita. Poate sunt segmente care cresc mai mult, precum produsele proaspete ca laptele de consum sau de iaurt, dar la brânzeturi stagnează”, a arătat Sorin Timuş.
Grupul german Hochland SE este deţinut de familiile fondatoare, Summer şi Reich, are afaceri de 1,14 miliarde euro şi peste 4.000 de angajaţi.