Potrivit lui Birol, sectorul industrial este principalul motor de creştere din Asia pentru gazele naturale lichefiate, iar China ar urma să detroneze Japonia din postura de cel mai mare importator mondial de gaze lichefiate peste cinci ani.
„În acest an, 2019, am depăşit deja cele mai mari investiţii făcute vreodată, 50 de miliarde dolari”, a spus Fatih Birol la o conferinţă anuală a producătorilor şi consumatorilor de gaze naturale lichefiate organizată la Tokyo. „Cea mai mare creştere vine din Asia. În următorii cinci ani, aproximativ o treime din cererea globală de gaze lichefiate va veni numai din China”, a adăugat Birol.
De asemenea, importurile Europei de gaze naturale lichefiate vor creşte şi ele, în condiţiile în care producţia internă de gaze naturale va scădea iar statele europene îşi vor diversifica sursele de aprovizionare, a mai spus directorul IEA.
În rândul producătorilor, SUA vor fi responsabile pentru două treimi din creştere globală a exporturilor de gaze naturale lichefiate, ceea ce ar putea reorienta modul de stabilire a preţurilor în Asia spre contracte indexate în funcţie de preţul gazelor dinspre contractele indexate în funcţie de preţul petrolului.
În prezent, aproximativ 70% din contractele de furnizare de gaze naturale lichefiate sunt indexate în funcţie de evoluţia petrolului petrolului iar restul în funcţie de gazele naturale. Acest lucru ar putea să se schimbe în curând spre o proporţie de 50-50, a apreciat Birol.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă