„Din punct de vedere business, în HoReCa observăm în 2024 o tendință de consolidare a poziției jucătorilor dominanți. Investițiile într-un restaurant se ridică la 400.000 – 500.000 de euro, iar într-un hotel încep de la 60.000 – 70.000 de euro/cameră, incluzând aici și investițiile în spațiile comune aferente camerelor. În acest context, este foarte dificil pentru jucătorii neexperimentați să intre pe piață, deoarece riscurile sunt mari, într-o industrie în care rata de eșec depășește 85%. Astfel, investițiile sunt realizate în principal de către jucători cu experiență”, a explicat Sebastian Mîndroiu, cofondator Pick Two Studio.
Pe fondul lipsei de spații comerciale și a blocajului în ceea ce privește dezvoltările de clădiri noi, generate în parte de lipsa Planului Urbanistic General (PUG) în București, 2024 s-a distins și printr-o tendință de orientare a clienților spre renovarea și restaurarea unor clădiri vechi, mai arată arhitecții care s-au ocupat de designul unor clădiri vechi restaurate și transformate în hoteluri, precum hotel Ecletico, hotel Trianon sau Hotel Băneasa.
Stațiunile montane, potențial de investiții
Zonele dinamice de investiții în acest moment sunt stațiunile montane, spun arhitecții PickTwo Studio, după București, care atrage cele mai multe investiții în restaurante și hoteluri. Clujul a devenit și el un centru de interes pentru investitori, însă acolo piața pare că a ajuns la un platou, mai spun arhitecții, în timp ce sezonul scurt pe litoralul de la noi nu poate acoperi costurile unui an întreg.
„În prezent, Brașovul și stațiunile montane atrag cele mai multe investiții. Există numeroase oportunități în stațiuni precum Bușteni, Azuga sau Predeal, care sunt aproape de București și au avantajul că pot funcționa pe tot parcursul anului”, a mai explicat Sebastian Mîndroiu.
Contextul de piață este favorabil investițiilor, iar potențialul de creștere este unul pe măsură. În acest moment, România generează doar 5% din veniturile PIB din industria HoReCa, comparativ cu media europeană de 10%, precizează reprezentanții PickTwo Studio, iar faptul că procentul turiștilor străini care ne vizitează țara este încă sub 50% confirmă potențialul acestei industrii în România. Condiția este însă ca investițiile să fie însoțite de o îmbunătățire a calității serviciilor, nu doar în București, ci și în restul țării.
beste primul studio independent de arhitectură și design din România. Fondat în 2013 de către Sebastian Mîndroiu și Radu Călin, s-a axat pe clienți B2B din zona de birouri, retail, HoReCa. Astăzi, studio-ul este un one-stop-shop, agenție de design interior cu proiecte complexe, recunoscută pentru o serie de proiecte premiate. PickTwo este de altfel și primul studio de design din România care a atins cifra de afaceri de 1 milion de euro. Pentru finele acestui an, arhitecții estimează o creștere cu 10% a cifrei de afaceri.