Investiţiile la aeroportul Braşov-Ghimbav, stopate până la clarificarea proprietăţii asupra terenului
‘Până nu finalizăm problema proprietăţii asupra terenului, nu putem să facem nimic în ceea ce priveşte continuarea investiţiilor la aeroport. Vechea Hotărâre de Guvern 197/2009, prin care terenul pe care se construieşte aeroportul, proprietate a Institutului Naţional de Cercetare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, a fost trecut în proprietatea Consiliului Judeţean, a expirat anul trecut. Conform acelei Hotărâri de Guvern, aeroportul trebuia construit în cinci ani, lucru care nu s-a întâmplat. De aceea ne-am pus de acord cu reprezentanţii Guvernului să venim cu o iniţiativă legislativă de modificare a Hotărârii de Guvern prin care terenul ne-a fost alocat pe o durată de cinci ani şi să prelungim această alocare până la 15 ani. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l facem pentru a continua investiţia într-o formă sau alta’, a explicat vicepreşedintele CJ Braşov.
El a afirmat că vineri, când va avea loc şedinţa Consiliului Judeţean, iniţiativa legislativă va fi trecută prin acest for, urmând ca, în termen de 10 zile, Prefectura să dea avizul de legalitate şi în cele din urmă să fie înaintată Guvernului.
‘Sperăm să ne încadrăm într-un termen de 30-60 de zile maxim pentru a putea merge mai departe cu negocierile pentru cei interesaţi să finalizăm aeroportul. Nu am prevăzut bani în buget pentru continuarea investiţiilor la aeroport tocmai pentru că situaţia este neclară şi nu avea rost să dezechilibrăm bugetul judeţului punând bani într-un capitol de unde nu eram siguri că putem să-i cheltuim’, a mai precizat vicepreşedintele CJ.
El a spus că, deocamdată, a fost prevăzută suma de 500.000 de lei pentru cheltuieli uzuale la pista finalizată anul trecut.
Dacă Hotărârea de Guvern va fi promovată, Consiliul Judeţean va continua negocierile pentru atragerea de investitori precizând că de câteva luni instituţia este în tratative cu Primăria Braşov şi, de asemenea, Guvernul, prin Aeroportul Otopeni, poate fi un partener. O a treia variantă ar fi licitaţie publică pentru concesionarea lucrărilor rămase de finalizat, turnul de control şi terminalul, având în vedere că suprafeţele de mişcare vor fi construite din bugetul propriu al CJ.
Viitorul aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav se întinde pe 200 de hectare, în prezent fiind construită pista în lungime de 2850 de metri şi lată de 45 de metri.
Prezent la conferinţa de presă, arhitectul şef al judeţului, Adrian Ibănescu, a precizat că, până în prezent, s-au executat aproximativ 20% din lucrări şi s-au cheltuit 20 de milioane de euro din bugetul judeţean, pentru la finalizarea lucrărilor rămase fiind necesară o sumă cuprinsă între 50-60 milioane de euro.