Investiţiile străine în China au crescut cu 2,2% în primul semestru din 2014

Economica.net
15 07. 2014
120531_china_flag_08171400

Conform datelor Ministerului Comerţului, publicate marţi, numai în luna iunie investiţiile în China au crescut într-o măsură mai mică, 0,2%, dar s-a înregistrat un schimb de tendinţă faţă de mai, când intrările de capital străin au scăzut cu până la 6,7%.

Datele ministerului nu includ intrările şi ieşirile de capital din sectorul financiar.

Pe sectoare de activitate, serviciile au atras cele mai multe investiţii străine, 56% din total, cu 14,8% mai mult faţă de primele şase luni din 2013.

În schimb, industria pierde de la an la an, până în iunie investiţiile în sector reducându-se cu 13,9%.

Pe ţări, Hong Kong, Taiwan şi Singapore ocupă podiumul celor mai mari investitori din China, dar se evidenţiază consolidarea Coreii de Sud drept al patrulea partener, depăşind Japonia şi Statele Unite ale Americii.

Companiile sud-coreene şi-au majorat aproape cel mai mult investiţiile în China în primele şase luni ale acestui an, cu 45,6%, fiind depăşite doar de companiile din Marea Britanie, ale căror investiţii au crescut cu 76,4%.

Deşi Beijingul consideră Hong Kong teritoriu chinez, investiţiile provenite din această zonă sunt considerate externe, datorită sistemului financiar şi vamal distinct stabilit de regiune, în timp ce, în cazul Taiwan, acest s-a declarat unilateral teritoriul independent de China.

Capitalul japonez din China a scăzut cu 48,8%, cel din Uniunea Europeană (UE) cu 11,2% şi cel din SUA cu 4,6%.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, Shen Danyang, a dat asigurări că aceste scăderi puternice ‘nu au un caracter structural, ci unul ciclic’ şi a subliniat că gigantul asiatic ‘continuă să fie o destinaţie preferată pentru investiţiile străine’.

Ministerul Comerţului a mai anunţat că investiţiile chineze în alte ţări (fără a fi luate în calcul datele din sectorul financiar) au totalizat 43,34 miliarde dolari (31,8 miliarde euro), fiind în scădere cu 5% faţă de primele şase luni din 2013.

Principalele destinaţii externe ale capitalului chinez au fost Hong Kong, ţările din ASEAN (Asociaţia Statelor din Sud-Estul Asiei) şi Uniunea Europeană, care a înregistrat o creştere semnificativă, de 221,7% a investiţiilor chineze, de la începutul anului.