Investitorii în criptomonede au câștigat 37,6 miliarde de dolari în 2023. Cât le-a revenit românilor
Astfel, potrivit sursei citate, românii care au investit în criptomonede au câștigat anul trecut 170 milioane de dolari, ceea ce plasează România pe locul 42 din 50 de țări analizate.
Raportul estimează că toți investitorii în criptomonede au obținut câștiguri totale de 37,6 miliarde de dolari în 2023, mult mai puțin decât câștigurile de 159,7 miliarde de dolari realizate în timpul anului 2021 (cel mai profitabil an), dar o recuperare semnificativă față de anul 2022, în care s-au înregistrat pierderi estimate la 127,1 miliarde de dolari.
”Interesant este că estimarea noastră privind câștigurile totale pentru 2023 este mai mică decât cea pentru 2021, în ciuda faptului că prețurile activelor criptografice au crescut cu rate similare în fiecare dintre acești doi ani. O posibilă explicație pentru acest lucru ar putea fi faptul că investitorii din 2023 au fost mai puțin predispuși să convertească activele cripto în numerar, în speranța că prețurile vor crește și mai mult, având în vedere că acestea nu au depășit maximele anterioare din toate timpurile în niciun moment în 2023, spre deosebire de 2021”, arată realizatorii studiului
Statele Unite au condus cu o marjă largă în ceea ce privește câștigurile din criptomonede în 2023, cu o valoare estimată la 9,36 miliarde de dolari. Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea, cu câștiguri estimate la 1,39 miliarde de dolari în criptomonede, în timp ce locul al treilea i-a revenit Vietnamului, cu 1,18 miliarde de dolari.
După România, s-au clasat în ordine: Suedia (160 milioane de dolari), Ungaria, Bulgaria, Algeria, Africa de Sud, Moldova, Bangladesh și Norvegia, fiecare cu câștiguri de 150 milioane de dolari.
Pentru a calcula profiturile din cripto, Chainalysis spune că a folosit date on-chain (datele care sunt înregistrate și stocate direct pe blockchain-ul unei criptomonede) pentru a estima câștigurile investitorilor pe baza mișcărilor de active cripto în și în afara serviciilor în care acestea pot fi convertite în monedă fiat sau invers. Mai exact, calculul începe prin măsurarea fluxurilor on-chain la nivel macro al unui grup selectat de active care reprezintă aproximativ 80% din capitalizarea totală de piață pentru toate criptomonedele și care sunt tranzacționate pe principalele burse centralizate care oferă conversia cripto-la-fiat. Apoi, a estimat câștigurile totale, colective realizate pe fiecare activ măsurând diferențele dintre valoarea în dolari SUA a tuturor retragerilor ale activului și valoarea tuturor depozitelor ale activului. Metodologia se bazează pe faptul că orice depozit către un serviciu care oferă conversie în fiat reprezintă o potențială conversie în numerar și, prin urmare, realizarea oricăror câștiguri sau pierderi pe activ. Deși metodologia nu este perfectă, Chainalysis spune că oferă o estimare solidă a câștigurilor pentru activele populare tranzacționate pe bursele centralizate.
Odată ce estimează câștigurile pe activele cripto pentru utilizatorii fiecărui serviciu pe care îl monitorizează folosind această metodologie, platforma distribuie acele câștiguri către țările individuale pe baza ponderii traficului web pe care fiecare țară o reprezintă pentru site-ul fiecărui serviciu. Această combinație de date de tranzacționare și trafic web este și același cadru pe care îl folosește pentru a calcula indicele său anual de adoptare a criptomonedelor.