Investitori puternici din Iran şi Dubai, interesaţi să investească în turismul românesc
,,În primul rând vor să construiască această linie directă de zbor care în acest moment nu mai există, între Iran şi Bucureşti, vor să investească în zona hotelieră, dar nu numai, sunt oameni cu mulţi bani, cu deschidere europeană, oameni care au deja firme în Comunitatea Europeană. Sunt oameni din Orient care doresc să se dezvolte, sunt pregătiţi să facă investiţii în zonă. În orice caz, prima barieră pe care o avem de trecut este cea a vizelor. Iar această barieră este şi pentru turiştii din Republica Moldova. Ştim că suntem în UE, că ei nu sunt, dar ar trebui să găsim soluţii. Facem exces de zel în această privinţă, bulgarii sunt tot în UE, dar ei au găsit soluţii pentru a scurta mult timpul de acordare a vizelor pentru moldoveni, iar aceştia merg în vacanţe pe litoralul bulgăresc deşi, datorită limbii, în principal, ar prefera să vină la noi’, a spus Adrian Voican.
La bursa de turism de la Sinaia au participat, marţi, reprezentanţi ai operatorilor de turism din 12 ţări – Belgia, Franţa, Dubai, Iran, Italia, Malta, Turcia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, România.
,,Suntem foarte mulţumiţi de modul în care au decurs discuţiile. Am avut o prezenţă extraordinară, colegi de la unităţi de cazare atât de pe Valea Prahovei, Braşov, cât şi din Covasna şi din alte regiuni montane. Pe lângă hotelieri, au venit touroperatori de agrement, dar şi operatori de pârtii de schi şi monitori. Din străinătate au venit reprezentanţii a circa 60 de agenţii, foarte mulţi din Republica Moldova care sunt interesaţi de zona montană poate chiar mai mult decât de Litoral. E prematur să vorbim despre vânzări, importantă a fost faza de cunoaştere reciprocă, de networking, de a se vedea la faţa locului ce putem oferi. Bursa de turism nu este ca un buton pe care să apeşi şi să înceapă să vină mii de turişti. E o acţiune de durată, pe care trebuie să o facem periodic să se ducă vestea că există un astfel de eveniment cu discuţii business to business dar şi cu excursii în zonă. oamenii vin an de an mai interesaţi şi mai focusaţi. Unii au venit acum doar să descopere ce avem de oferit şi apoi se vor gândi la o afacere. Nu putem fi naivi să credem că dacă am făcut un eveniment şi cineva a scris, de exemplu, un articol în Polonia, de mâine vor veni mii de polonezi. Avem nevoie de un efort susţinut de promovare şi e mare nevoie ca ministerul de resort să susţină financiar un astfel de efort pentru că este mult mai puţin costisitor să creezi un eveniment mare aici în ţară la care să vină străini decât să cheltuieşti la târgurile internaţionale mari, de renume, unde costurile sunt mult mai mari, se adaugă şi cazare şi transportul participanţilor. Dacă cineva intră în standul României nu înseamnă nici pe departe ca va veni cu turişti în România’, spune preşedintele Asociaţiei de Promovare Turistică Prahova. Evenimentul ,,Criteriul Primei Zăpezi’, aflat la cea de a II-a ediţie, se desfăşoară în perioada 25-28 noiembrie, la manifestare fiind prezenţi peste 300 de participanţi.