Investitorii alungaţi se pot întoarce la aur – analiză Saxo Bank
Încă ne aşteptăm ca evoluţia pozitivă să fie întreruptă în cele din urmă, însă probabil nu înainte de o corecţie mai mare a bursei de acţiuni. Investitorii cu bani reali cumpără aur pentru a obţine o diversificare în cazul unui asemenea eveniment. Pe această bază, o performanţă pozitivă a aurului nu este singurul parametru pentru ca aceşti investitori să se implice. Ultima corecţie din mai a determinat o creştere fizică mai mare pe măsură ce aurul s-a retras în zona 1220 dolari pe uncie, consideră analiştii Saxo Bank.
Din perspectivă tehnică, susţinerea în cazul aurului poate fi aflată la 1245 dolari pe uncie, iar preţul trebuie să se menţină la 1227 dolar pe uncie, tendinţa în creştere din ianuarie, pentru a menţine optimismul care credem că va avea ca rezultat creşterea metalului galben, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Culturile agricole, mai proaste decât anul trecut
Perioada de vegetaţie din SUA poate fi foarte volatilă pentru trei culturi principale: porumb, grâu şi soia. Evenimentele meteo sunt foarte importante datorită cererii pentru o anumită cultură ce poate alterna în funcţie de vremea caldă, uscată sau umedă. Culturile americane au crescut recent datorită unui val puternic de căldură, însă totul s-a schimbat pe măsură ce prognoza meteo anunţa temperaturi scăzute şi ploi.
În următoarele săptămâni, condiţiile cu privire la culturile agricole şi poziţionarea fondurilor vor juca roluri importante în performanţa preţurilor. În fiecare luni, până în octombrie, USDA va publica săptămânal un raport cu privire la starea culturilor în care se măsoară sănătatea acestora, clasificând în procentaje culturile care sunt în condiţii ‘bune’ până la ‘excelente’.
Condiţiile actuale ale tuturor celor trei culturi sunt similare anului trecut, chiar şi grâul de primăvară care a avut parte de o scădere procentuală la doar 45%, cel mai prost rating din 1988 încoace. Acest eveniment a fost principalul factor ce a determinat performanţa puternică a grâului de decembrie CBOT în ultima săptămână.
E o perioadă ‘dulce’ de investit în zahăr
Sectorul mărfurilor soft a condus ‘ostilităţile’ de pe pieţe, cu zahărul şi cafeaua crescând în preţ din cauza condiţiilor meteo din Brazilia. Fondurile de investiţii deţin poziţii long record în zahăr, ceea ce ne-ar putea spune că acest produs e un ‘candidat’ aproape sigur la o recuperare a profiturilor, odată ce datele fundamentale încep să fie mai proaste. Un semn că se întâmplă ceva acolo este şi poziţionarea short pe cafea – grijă mare cu Brazilia, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Câştigător la puncte … USD!
Nu am prea avut nimic de câştigat de pe urma reuniunii FOMC de săptămâna trecută, deşi atmosfera şi efectele au fost mult mai agresive decât era de aşteptat. Am văzut şi un document despre strategia Rezervei Federale de lansare a unei restricţii cantitative – QT (quantitative tightening), e de părere John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank.
QT ar trebui să înceapă anul acesta, dacă ar fi să cităm Rezerva Federală şi dacă datele fundamentale din SUA se îmbunătăţesc: am putea asista la un start de 10 miliarde de dolari/lună, împărţiţi 60/40 între Trezoreria americană şi securities garantate de împrumuturi, cu creşteri de 10 miliarde de dolari o dată la 3 luni. Dolarul american încearcă să recupereze din pierderi, chiar dacă piaţa arată semne că se cam împiedică în direcţia dată de Rezerva Federală. Euro a rămas pasiv la dezvoltări şi asistă inofensiv la orice evoluţie a dolarului.
Petrolul… o situaţie alunecoasă
Ţiţeiul se tranzacţionează din nou la mijlocul intervalului 40, aşa că riscul de distrugere a rezervelor va începe să atragă atenţia. Producţia SUA a crescut în medie cu 10 000 barili/zi săptămânal în ultimele opt săptămâni. În cele opt săptămâni înainte de asta, creşterea medie săptămânală a fost peste 30 000 b/zi per săptămână.
O susţinere suplimentară ar trebui să vină din partea rezervelor mai mici ale OPEC pe parcursul sezonului actual de vârf pentru cererea domestică. Preţul ţiţeiului WTI pentru 2018 a scăzut cu 14% de la media ridicată observată în perioada noiembrie-martie.
O perioadă prelungită de scădere a preţului va avea, în cele din urmă, un impact asupra capacităţii producătorilor mai slabi de a avea profit, iar creşterea rapidă a producţiei observată recent se va clătina din nou.
Ţiţeiul Brent a găsit susţinere la minimul din mai, dar în această fază o redresare peste 50 dolari pe baril este necesară pentru a-i tempera pe vânzătorii short. La sub 46,65 dolari pe baril, piaţa ar putea ţinti 44,65dolari pe baril, aşa că ţineţi-vă de bară dacă preţul începe să alunece, afirmă Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare şi instituţiilor la investiţii prin tehnologie şi expertiză.
Bancă licenţiată şi reglementată complet, Saxo permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze cu uşurinţă asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienţilor instituţionali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuţii multi-asset, servicii de prime brokerage şi acces la tehnologia de tranzacţionare.
Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.
Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.