Investitorii au subscris peste 55% din oferta Transelectrica

Investitorii au subscris până luni 55,21% din acţiunile Transelectrica pe care statul vrea să îl vândă, astfel că marţi, în ultima zi a ofertei, mai trebuie ordine de cumpărare pentru aproape 15% din titluri, astfel încât să fie atins nivelul de 70%, la care operaţiunea poate fi încheiată cu succes.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 17:10
Investitorii au subscris peste 55% din oferta Transelectrica

Ordinele de cumpărare mai pot fi plasate până marţi la ora 17:00.

Valoarea ordinelor plasate până la finalul şedinţei bursiere de luni a ajuns la 91,1 milioane lei (20,8 milioane euro).

Cele mai mari subscrieri au fost realizate vineri, când au fost plasate ordine pentru 31,58% din pachetul scos la vânzare.

Subscrierile au fost realizate la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei. Preţul final de vânzare va fi stabilit după închiderea ofertei. Cele mai multe acţiuni au fost subscrise pe tranşa investitorilor mari, la nivelul minim al ofertei, de 14,9 lei/titlu.

Investitorii mari au subscris 49,2% din acţiunile din ofertă, iar micii investitori au plasat ordine pentru 6% din titluri. Subscrierilor marilor investitori au cumulat 80,9 milioane lei (18,5 milioane euro), iar pe tranşa micilor investitori ordinele au fost în valoare de 10,1 milioane lei (2,3 milioane euro).

Oferta Transelectrica, prin care statul încearcă să vândă 15% din acţiunile companiei, a început pe 14 martie şi se va încheia marţi, 27 martie. Investitorii pot subscrie acţiunile scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 14,9 lei/titlu şi 19,2 lei/acţiune.

Calculat la preţul minim cerut de stat pachetul scos la vânzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotaţia maximă valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).

Pentru investitorii instituţionali sunt alocate 90% din titlurile scoase la vânzare, iar micii investitori au o tranşă de 10%. Dacă o tranşă este insuficient subscrisă, iar cealaltă suprasubscrisă, atunci acţiunile rămase dintr-o tranşă vor fi alocate către cealaltă. Tranşa investitorilor mari este destinată celor care subscriu de minim 500.000 de lei, iar cea pentru micii investitori este alocată pentru subscrierile de sub 500.000 de lei.

Subscrierile sunt realizate prin sistemul Bursei de Valori Bucureşti, astfel că investitorii pot cunoaşte zilnic volumul subscrierilor şi preţurile la care acestea au fost realizate.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de luni în creştere cu 0,5%, la preţul de 16,1 lei. La această cotaţei, capitalizarea companiei este de 1,18 miliarde lei (270,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...