Investitorii cer Bursei să publice informaţiile trimise către CNVM pentru calificarea Rasdaq ca ATS

Economica.net
17 01. 2013
bvb_sediu_93460100

„Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (…) comunică investitorilor că a solicitat Bursei de Valori Bucureşti publicarea imediată a tuturor informaţiilor legate de demersurile sale pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare. AIPC informează, totodată, investitorii pe piaţa de capital că a solicitat intervenţia promptă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a respinge orice solicitare formulată de Bursa de Valori Bucureşti pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de AIPC.

Reprezentanţii investitorilor reiterează că modificarea cerută de BVB nu poate fi realizată decât printr-un act normativ emis de Parlament şi după finalizarea unei proceduri de consultare publică.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM şi Bursa de Valori Bucureşti încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

Cel mai recent demers al CNVM a fost în luna noiembrie. Atunci Comisia a publicat un proiect de act cu caracter normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul „Nelistate” să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar urmând să fie transferate automat pe ATS-ul BVB.

Atunci, AIPC s-a opus din nou desfiinţării Rasdaq şi a reiterat că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe, în 1996, este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital.

Reprezentanţii investitorilor arătau că directiva MiFID, pe care CNVM o invocă pentru „a-şi susţine demersurile împotriva pieţei Rasdaq”, precizează criterii de admitere pe o piaţă reglementată şi nu de retrogradare de pe o piaţă reglementată, aşa cum este piaţa Rasdaq prin decizia de înfiinţare a acesteia.

Piaţa Rasdaq a fost înfiinţată în 1996, în temeiul unei decizii a CNVM, în conformitate cu articolul 15 din Legea 52/1994, ca piaţă organizată şi reglementată de CNVM pentru tranzacţii cu valori mobiliare.

Altă încercare din 2012 a CNVM de clarificare a statutului Rasdaq prevedea ca firmele de pe această piaţă să fie mutate pe sistemul alternativ al Bursei. Şi atunci BVB urma să stabilească o listă cu societăţile care îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea trebuind să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a criticat proiectul CNVM, afirmând că nu este compatibil cu legislaţia din România şi din UE, lipsind totodată evaluarea impactului acestei propuneri.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.086 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,031 miliarde lei (2,082 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate dintre companii de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

În ultimii ani, rulajele au scăzut continuu pe piaţa Rasdaq, iar tranzacţiile de anul trecut abia au însumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai puţin decât în 2011, când operaţiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piaţa reglementată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 79 de companii, cu o capitalizare totală de 105,332 miliarde lei (24,29 miliarde euro), iar la categoria titlurilor „Nelistate” sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.