Investitorii cu cash pândesc piaţa hotelieră, cu zero venituri în prezent din cauza pandemiei de coronavirus, dar cu viitor
„Hotelurile sunt segmentul care a ajuns practic la zero, singurul a cărui activitate a fost complet oprită după pandemie, însă cu toate acestea vorbim de o piață mult mai așezată decât în 2007, cu jucători stabili, predicții mai realiste. De asemenea, relevantă este și dublarea numărului de turiști din 2007 și până în 2019, însă până când turismul de business își va reveni, iar conferințele se vor relua va mai trece mult timp, astfel că un rol important îl vor avea turiștii locali. Credem că asta este și segmentul care va reporni cel mai repede”, spune Andrei Văcarul, head of capital markets JLL.
Mai mult, există capital, există mulți oameni care dispun de capital spre deosebire de 2007 când capitalul pur și simplu s-a evaporat și toată lumea era într-o foame de cash extraordinară. În momentul acesta există multe grupuri care stau pe lichidități disponibile și care așteaptă momentul corect și oportunitățile corecte pentru a investi.
„Și în contextul de hoteluri de care vorbeam, deși este cel mai lovit segment de piață, am avut în ultimele săptămâni discuții cu investitori care caută hoteluri pe care altfel ar fi fost greu să le cumpere. Caută oportunități interesante, evident caută și așteaptă la o oarecare corecție de preț, dar ce putem spune este că această corecție este mai puțin agresivă decât ne-am fi așteptat pentru niște proprietăți care în acest moment generează zero euro venit”, conchide Văcaru.
Potrivit JLL, România are în prezent 356.000 de locuri în unitățile de cazare, față de 283.000 în 2007. De asemenea, și prețul zilnic mediu și gradul mediu de ocupare au scăzut, dar numărul de turiști a crescut de la 7 milioane de oameni, la 13,4 milioane, anul trecut.