Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,21%, o evoluţie similară înregistrând şi indicele BET-NG, care include titlurile companiilor din sectorul energetic.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,73%. Acţiunile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,47% şi 1,8%, titlurile SIF Oltenia au stagnat, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,79%.
Indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK a încheiat ziua cu 0,24% sub şedinţa anterioară.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 12 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Volumele de tranzacţionare se menţin mai reduse în acest moment deoarece preţurile acţiunilor sunt la valori destul de echilibrate, iar pentru a se schimba ceva semnificativ este nevoie de un impuls din partea evoluţiei pieţelor internaţionale sau a rezultatelor financiare aferente anului 2013. Aşteptările privind dividendele sunt cele care vor marca evoluţia pieţei în următoarele săptămâni, iar din acest punct de vedere asistăm la o cerere constantă din partea investitorilor pentru companiile la care estimează randamente foarte bune ale dividendelor”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 30,5 milioane lei (6,7 milioane euro), uşor sub rulajul de miercuri, de 31 milioane lei (6,8 milioane euro). Mai mult de trei sferturidin lichiditatea de joi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Erste (6,3 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,5 milioane lei), OMV Petrom (3,4 milioane lei), Transgaz (3,2 milioane lei), SIF Transilvania (2,7 milioane lei), Romgaz (2,5 milioane lei) şi SIF Moldova (2,1 milioane lei, din care două deal-uri de 1,7 milioane lei).
Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat cu 8,48%, consemnând a treia zi consecutivă de creştere accelerată. În ultimele trei şedinţe cotaţia a avansat cumulat cu 43,35%, pe fondul achiziţiilor realizate de cel mai mare acţionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Acesta a cumpărat aproape 80% din toate acţiunile Impact tranzacţionate marţi şi miercuri.
La închiderea şedinţei, titlurile Impact au fost cotate la 0,787 lei, iar pe parcursul zilei au atins un preţ maxim de 0,8045 lei, maximul ultimilor trei ani şi nouă luni. Cotaţii mai mari decât cele de joi au fost atinse cel mai recent în şedinţa bursieră din 19 aprilie 2010, când acţiunile dezvoltatorului imobiliar au fost la 0,805 lei/titlu.
Capitalizarea bursieră a Impact a crescut în ultimele trei zile cu 47,1 milioane lei (10,4 milioane euro), ajungând la 155,7 milioane lei (34,4 milioane euro).
Investitorii au transferat joi acţiuni Impact de aproape 1,1 milioane lei, din care 802.000 de lei reprezintă un deal realizat la un preţ cu 10,3% peste închiderea de miercuri.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 397.000 de lei, faţă de 2,1 milioane lei în şedinţa precedentă. Aproape 90% din lichiditatea de miercuri a fost, însă, asigurată de o tranzacţie cu 29,66% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată Cluj Napoca (SEOL), în valoare de 1,9 milioane lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.