Investitorii din energie stau acum cu ochii pe inflație, într-un context economic incert

Economia globală pierde viteză, iar piețe precum energia și petrolul reacționează la această scădere de turație. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, pe piața petrolului se menține, deocamdată, un echilibru fragil. În apropiere de septembrie, însă, o schimbare de direcție devine probabilă. Iar pentru a înțelege mai bine contextul, cifrele economice sunt cheie.
Claudiu Cazacu - mar, 11 iul. 2023, 16:26
Investitorii din energie stau acum cu ochii pe inflație, într-un context economic incert

China e aproape de deflație: prețurile la producători au scăzut în iunie cu 5,4% anual, iar pentru consumatori inflația este zero. Fără energie și alimente, prețurile au crescut cu doar 0,4%, sub nivelul anterior de 0,6%. „Așteptările pentru o intervenție de stimulare puternică dinspre banca centrală a Chinei, respectiv o scădere semnificativă a dobânzii – cheie, ar putea să nu se confirme, dar măsuri de sprijin țintit sunt probabile”, punctează Claudiu Cazacu.

Pe de altă parte, în India, creșterea PIB-ului estimată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este de 6%, valoare care ar putea fi chiar depășită. În Brazilia, banca centrală a revizuit în creștere prognoza, pentru un avans economic de 2%.

 

Preț negativ la energie electrică în Europa

Potrivit lui Claudiu Cazacu, amprenta majoră a Chinei și ritmul economic mai lent din UE și SUA justifică a abordare mai rezervată în privința petrolului.

Producția globală de bunuri și servicii e așteptat să încetinească la 2,7% anul acesta, de la 3,1% anul trecut. În Europa, utilizarea în creștere a resurselor regenerabile, ținta pusă pe eficiența energetică și recesiunea din unele state – în principal Germania, cea mai mare economie a Uniunii – au dus la un preț negativ al energiei electrice la început de iulie. Pe continent, piața energiei în ansamblu a urmat tendința descendentă a gazului natural.

Speculatorii de tipul fondurilor de hedging și ai altor tipuri de fonduri au redus masiv, până de curând, inițiativa cumpărării de acțiuni din sectorul energetic, potrivit datelor referitoare la poziționarea pe burse a categoriilor de traderi.

 

Cererea și oferta, într-o balanță sensibilă

Prețul petrolului păstrează, începând din luna mai, o bandă de variație restrânsă, între 71 și 79 de dolari pe baril pentru Brent. Se ridică întrebarea dacă echilibrul relativ de pe burse este sustenabil în acest moment. Pe de o parte, producători din cadrul OPEC, în special Arabia Saudită, au redus producția, iar Rusia a anunțat o scădere de 500 de mii de barili pe zi.

Potrivit celui mai recent raport al OPEC, creșterea cererii mondiale de petrol ar fi de 2,3 milioane de barili pe zi anul acesta, în timp ce oferta suplimentară de petrol non-OPEC ar urma să fie de 1,4 milioane barili pe zi. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) vede un salt de doar 2 milioane de barili pe zi al cererii de petrol. Consumul diminuează treptat stocurile majorate anul trecut, iar în SUA au ajuns anul acesta, pentru prima dată, sub media ultimilor 5 ani.

Arabia Saudită resimte costul tăierilor de producție. Se așteaptă ca economia regatului să frâneze brusc, de la un avans de aproape 9% anul trecut, la o contracție de 1% anul acesta, dacă nivelul redus al producției va fi menținut tot anul. În cazul în care, din septembrie, producția va fi majorată, PIB-ul ar putea evita la limită recesiunea, sau să scadă doar marginal.

 

Direcție incertă pentru prețurile petrolului

În acest moment, o nouă majorare de dobândă în SUA este aproape sigură. „Nivelul acesteia ar putea stagna acum sau urca până în primăvara anului viitor. În orice caz, se prognozează ca Fed să mențină o atitudine relativ mai restrictivă decât au fost obișnuiți investitorii și companiile în ultimul deceniu și jumătate, chiar și în condițiile în care economia reală ar încetini”, crede Claudiu Cazacu.

În ciuda echilibrului fragil din prezent, în toamnă, o schimbare de direcție pe piața petrolului devine probabilă. Dacă Arabia Saudită va decide să pompeze suplimentar, un scenariu descendent al cotațiilor devine posibil.

Pe de altă parte, dacă inflația se diminuează mai rapid decât prevăd scenariile oficiale din prezent, iar băncile centrale permit o atitudine mai relaxată în privința dobânzilor, un nou episod de creștere a prețurilor petrolului și chiar ale energiei ar putea avea loc. Deși unele poziționări recente ale traderilor pe bursa din SUA arată o încredere incipientă în acest al doilea scenariu, este, totuși prea devreme pentru o concluzie fermă.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport.

Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...