Investitorii imobiliari din Europa se orientează către oraşele mari şi active minim perturbate – raport

Investitorii imobiliari din Europa se orientează tot mai mult către oraşele mari şi active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, care asigură venituri stabile, precum logistica şi rezidenţialul, potrivit unui raport realizat de PwC şi Urban Land Institute.
Economica.net - joi, 14 ian. 2021, 10:22
Investitorii imobiliari din Europa se orientează către oraşele mari şi active minim perturbate - raport

Conform raportului Emerging Trends in Real Estate 2021, alte segmente care vor beneficia de o cerere relativ stabilă sunt centrele de date, clădirile ştiinţelor vieţii (companii farmaceutice, de biotehnologie şi de dispozitive medicale), energie nouă/infrastructură, industrialul şi turnurile de comunicaţii.

„Pandemia a forţat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul şi a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare – birouri, comerţ cu amănuntul şi ospitalitate. Astfel că beneficiarii pieţei din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate şi beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendinţele sunt similare cu cele din Europa şi vedem un apetit crescut pentru investiţiile în rezidenţial şi logistică”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

Potrivit raportului, având în vedere creşterea puternică a muncii la distanţă şi modul în care această tendinţă ar putea evolua pe termen lung, niciun sector de birouri nu figurează în primele zece proprietăţi imobiliare ale acestui an.

Pentru 2021, „zborul către siguranţă” pentru mulţi investitori implică tehnologie – şi trei dintre primele patru tipuri de proprietăţi din clasament vor beneficia de ritmul crescut al digitalizării respectiv centre de date, turnuri de comunicaţii şi logistică.

De asemenea, rezidenţialul rămâne foarte favorizat de investitori, trei sectoare din primele zece reprezentând o formă de rezidenţial.

Clasamentul anual al celor mai atractive oraşe europene pentru investiţiile imobiliare reflectă precauţia investitorilor, care continuă să vadă oraşele importante ale Europei ca pariuri mai sigure, ce oferă lichiditate şi stabilitate.

Astfel, Berlinul se află în fruntea listei ca favorit general pentru potenţiali în 2021, investitorii fiind încurajaţi de performanţa relativ puternică în abordarea COVID-19 de către Germania în ansamblu. De altfel, Germania este prezentă cu încă trei oraşe în top 10.

Londra urcă două poziţii până pe locul doi, investitorii considerând că va crea o valoare bună pe termen lung, iar Parisul rămâne în top trei.

Industria nu exclude nici oraşele mici şi mijlocii, cu condiţia ca acestea să fie bine conectate – conectivitatea la transport este considerată în mod covârşitor cel mai important factor în evaluarea oraşelor.

Totodată, 55% dintre investitori se aşteaptă să fie cumpărători neţi de proprietăţi imobiliare în 2021, dar securitatea veniturilor din activele care nu sunt de bază provoacă îngrijorare.

Sondajul arată un declin marcat în încrederea în afaceri pentru 2021, cu aproape jumătate dintre respondenţi aşteptându-se la o scădere a profiturilor şi un sfert anticipând pierderi de locuri de muncă în acest sector. Investitorii interni şi europeni vor juca un rol mult mai mare în Europa în 2021. Aproximativ o treime dintre respondenţi se aşteaptă ca investitorii europeni să-şi mărească angajamentele în 2021.

Directorii imobiliari au fost prudenţi în ceea ce priveşte perspectivele generale, rezultând o scădere semnificativă a încrederii în afaceri, 28% comparativ cu 13% în raportul anterior. În plus, 44% au anticipat o scădere a profitabilităţii, comparativ cu 15% în 2019.

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societăţii şi de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...