Investitorii individuali învață și evoluează rapid
Un articol din Wall Street Journal arată că investitorii individuali au reușit să depășească indicele S&P 500 începând din 2014, portofoliile lor având un randament de peste 150%, mai mult decât indicele care a crescut cu doar 136%. Chiar și managerii profesioniști de fonduri au adesea dificultăți în a bate indicii de referință. În ultimul deceniu, aproximativ 86% din toate fondurile de acțiuni americane cu capitalizare mare au înregistrat performanțe inferioare indicelui S&P 500, potrivit S&P Dow Jones Indices. Dar unul dintre avantajele de a fi un investitor individual este că nu trebuie să bați indicele de referință în fiecare trimestru și acest lucru oferă flexibilitate.
A investi este un proces care pentru mulți investitori a început recent, jumătate dintre investitorii la nivel global având mai puțin de cinci ani de experiență, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Dar sondajul a arătat că 78% dintre investitorii români se încadrează în această categorie. Indiferent de experiența lor, investitorii au planuri, iar 48% dintre toți cei intervievați sunt pe cale să le realizeze, în timp ce pentru 38% este prea devreme pentru a se pronunța. Cei mai încrezători că își vor atinge obiectivele sunt investitorii individuali din SUA, cu 63%, urmați de cei din Polonia, cu 58%, și de cei din Australia, cu 57%. Pe de altă parte, doar 39% dintre români declară că sunt pe cale să își atingă țelurile iar 51% spun ca e prea devreme să se pronunțe.
Însă nu toți investitorii au aceeași abordare. La nivel global, 35% sunt investitori activi – alegând și tranzacționând fiecare activ din portofoliul lor, 34% au o abordare pasivă – preferă vehiculele grupate, cum ar fi ETF-urile și fondurile mutuale – iar 24% au o abordare mixtă. Dintre cele 12 țări analizate, România este țara cu cel mai mare număr de investitori activi, 44% declarând că aleg această abordare. Este urmată de Italia cu 43% și Spania – 42%. La polul opus, Olanda are cel mai mare procent de investitori pasivi – 46%, urmată de Germania – 43%. Din investitorii români 31% adoptă abordarea pasivă iar 22% pe cea mixtă.
Condițiile de piață din ultimii 5 ani au reușit să îi pună pe majoritatea investitorilor în fața a tot felul de provocări. Dar piața bear din 2022 a fost o experiență deosebit de dură pentru investitorii care au început această călătorie în timpul pandemiei, când piețele și-au revenit și au intrat într-o creștere puternică. În 2023 optimismul a revenit însă pe piețe, 88% dintre investitorii români declarând că se așteaptă ca investițiile lor să genereze profit în acest an, urmați de 85% dintre investitorii polonezi, 78% dintre cehi și spanioli și 77% dintre germani. De fapt, la nivel global, în medie, 75% dintre investitori se așteaptă să aibă un an 2023 profitabil, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
Despre eToro
eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 33 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.