Investitorii întrezăresc un interes renăscut pentru bitcoin. Alegerile din SUA și conflictele mondiale se arată favorabile pentru monedă

Cotațiile Bitcoin au "respectat", din martie până acum, fluctuația limitată la 10-12.000 de dolari în jurul reperului de 60.000 de dolari, în ciuda unor evenimente care ar fi putut, în alte condiții, imprima un trend susținut, însă moneda virtuală ar putea să urmeze cursul aurului, atingând, curând, valori record, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Claudiu Cazacu - mar, 15 oct. 2024, 16:29
Investitorii întrezăresc un interes renăscut pentru bitcoin. Alegerile din SUA și conflictele mondiale se arată favorabile pentru monedă

Conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina, tensiunile din Asia, înjumătățirea „ratei de producție” a monedelor noi (a recompensei unor participanți pentru puterea de calcul folosită în cadrul rețelei bitcoin) în aprilie anul acesta și tendința de scădere a dobânzilor nu au reușit să genereze un impact durabil pentru a extrage prețurile din intervalul larg inițiat în primăvară.

Față de începutul anului, însă, avansul este de 55,1%, iar în ultimele 12 luni, de 141,3%. Cu toate acestea, vârfurile din zona 69.000 de dolari atinse în noiembrie 2021 nu au fost încă depășite în mod clar și susținut.

Pentru că anul 2023 a fost de recuperare după corecțiile adânci ale anului 2022, imaginea oferită de dinamica Bitcoin pe perioada ultimelor 12 luni este mai optimistă față de tabloul mai larg, care include ultimii patru ani.

Luni, prețul a cunoscut un salt de 4,8%, în apropierea alegerilor din SUA și în urma unor așteptări referitoare la pachetul de stimulare din China. Exporturile Chinei au coborât în septembrie cu 2,4%, mult sub estimări, iar inflația a avansat cu doar 0,1% anual, cel mai slab ritm de după 2021.

Pe de altă parte, PBOC (Banca Centrală a Chinei) a anunțat recent măsuri de stimulare monetară peste așteptări, iar unii observatori întrevăd o continuare a acestora. În plus, ministerul de finanțe a permis autorităților locale să emită obligațiuni suplimentare pentru a cumpăra terenuri și proprietăți nevândute de la dezvoltatori, ajutând la o redresare a sectorului imobiliar.

Bursa din Shanghai a recuperat puternic, avansând cu 18,9% de la minime din septembrie până marți dimineața, însă lucrurile ar fi stat și mai bine dacă nu ar fi cunoscut miercuri, 9 octombrie, cea mai slabă sesiune din ultimii patru ani. Bursa chineză are un avans de 8,1% anul acesta, față de 23,6% pentru S&P500.

 

Pesimismul a domolit ușor tranzacțiile bitcoin din SUA

Bursele americane au continuat să atingă noi maxime, atât pentru indicele S&P500 cât și pentru Dow Jones, în timp ce Nasdaq este la mică distanță de recordul anterior. Sprijinite de abordarea băncilor centrale, atitudinile favorabile activelor bursiere par a se oglindi și în tranzacționarea bitcoin, în timp ce episoade de pesimism pe burse au limitat în mai multe ocazii apetitul pentru criptoactive.

În același timp, o frază a unui comunicat de presă al Kamala Harris despre alegătorii care dețin sau au deținut criptoactive și despre planul unui cadru de reglementare care să îi protejeze a fost un element favorabil pentru bitcoin, deși lipsa detaliilor ar putea fi, totuși, o dezamăgire pentru unii investitori.

Pe de altă parte, Trump este văzut ca un susținător înfocat al criptoactivelor și promotor al unor proiecte noi în domeniul finanțelor descentralizatee. Cu alte cuvinte, creșterea șanselor electorale ale acestuia pare a fi un factor de optimism pentru bitcoin.

 

Viitorul poate aduce valori record pentru bitcoin

Recent, traderii au observat intrări de capital într-una din bursele majore și au fost estimate pierderi de 235 milioane de dolari din lichidări forțate ale celor cu poziții de vânzare. Interesantă este și intrarea netă de 555,9 milioane de dolari în fonduri de tip ETF pe bitcoin de luni, cea mai mare din iunie până azi, sugerând și un interes în creștere al investitorilor de retail.

Pe termen scurt, traderii pot deveni mai atenți, dar nu au argumente ferme ale unui nou trend, în lipsa atingerii unor noi maxime istorice.

Datele despre volum, poziții deschise și intrări de capital sugerează că, în anticiparea alegerilor din noiembrie și într-un cadru geopolitic și macroeconomic delicat, unii participanți ar întrezări potențialul ca bitcoin să se „inspire” de la aur, atingând în cele din urmă, într-un orizont nu foarte îndepărtat, noi valori record.

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Ultimul trimestru al anului 2024 se anunță a fi foarte aglomerat pentru politicieni și investitori
Ultimul trimestru al anului 2024 se anunță a fi foarte aglomerat pentru politicieni și investitori
Evenimentul cheie din trimestrul precedent a fost prima reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală din SUA. Am vorbit despre asta tot anul, despre când se va întâmpla, am menționat-o......
Piețele cripto cresc în ciuda datelor mixte privind inflația din SUA
Piețele cripto cresc în ciuda datelor mixte privind inflația din SUA
Piețele cripto sunt în creștere, în ciuda faptului că datele recente privind inflația din SUA au arătat rezultate mixte.
Trenurile circulă cu viteză maximă pe 10 kilometri de cale ferată lângă București, după ce Strabag a finalizat lucrări Quick Wins
Trenurile circulă cu viteză maximă pe 10 kilometri de cale ferată lângă București, după ce Strabag a finalizat lucrări ...
Trenurile circulă cu viteza maximă de 120 km/h pe primii circa 10 kilometri de CALE FERATĂ NOUĂ între CHIAJNA și GRĂDINARI, ...
Burduja: Europa are o mare problemă legată de preţurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi la nivel global
Burduja: Europa are o mare problemă legată de preţurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi ...
Europa are o problemă legată de preţurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi şi de a atrage ...