UPDATE: Investitorii mici, dezamăgiţi de preţurile finale la Transelectrica
Guvernul va lua aproape 165 de milioane de lei pentru pachetul de 15% din acţiunile Transelectrica scos la vânzare, sum[ care va fi evidenţiată în lichiditatea de azi de la Bursa de Valori Bucureşti , căci tranzacţia va fi realizată prin sistemul acesteia .
Gradul de suprasubsciere a fost mult mai mare pe tranşa investitorilor mici, decât cel de pe tranşa investitorilor mari (la o cerere de peste 279%, respectiv de peste 145%).
Totuşi, investitorii mari vor primi acţiunile chiar dacă au licitat la preţul minim stabilit în prospectul de ofertă, de 14,9 lei / acţiune, în vreme ce investitorii mici, care au dat ordine la mai puţin de 15,71 lei/ acţiune, adică marea majoritate, nu vor primi nici o acţiune, potrivit unor surse apropiate organizatorilor, care invocă prospectul de ofertă.
„Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) îşi manifestă dezamăgirea faţă de preţul stabilit pentru tranşa investitorilor de retail. Considerăm că investitorii mici au fost dezavantajaţi de preţul mai mare faţă de preţul de pe tranşa investitorilor mari şi viitoarele oferte vor avea de suferit din aceasta cauză“, spune un comunicat AIPC.
Ordine de circa 2 milioane de acţiuni ar urma să nu fie executate, pentru că majoritatea au licitat la preţul minim sau nu mult peste acesta.
Investitorii nemulţumiţi nu ar fi înţeles corect prospectul de ofertă, potrivit organizatorilor.
În prospect se spune că „preţul de ofertă, la care se va realiza alocarea tuturor acţiunilor subscrise, va fi determinat, separat pentru fiecare tranşă, în aşa fel încât să se realizeze alocarea unui procent maxim din acţiunile oferite spre vânzare, respectiv 100% din acţiunile oferite, în cazul în care subscrierile totale depăşesc 100% din actiunile oferite“.
Iar ordinele la preţuri mai mici decât „preţul de ofertă“ nu vor fi executate.
Mulţi investitori nu au înţeles că „preţul de ofertă“ taie subscrierile în dreptul proporţiei celei mai apropiate de 100% şi de aceea sunt nemulţumiţi, mai ales că investitorii mari, care au subscris, ca ei, la preţuri cât mai apropiate de sau chiar la preţul minim, au parte de acţiuni.
Pe tranşa investitorilor mari, gradul de subscriere a fost de peste 145% la preţul minim de 14,9 lei/acţiune, dar de numai 94,29% la preţul imediat superior, de 14,91 lei. Prin urmare, preţul de ofertă pe această tranşă va fi stabilit la 14,9 lei, vânzătorul cautând să-şi vândă cât mai scumpt toate acţiunile.
Conform mecanismului de alocare, toţi cei care au licitat la un preţ mai mare de cel final de ofertă vor primi toate acţiunile. Celor care au dat ordinele chiar la preţul final, li se vor aloca restul acţiunilor, proporţional cu câte au cerut, conform formulei pro-rata, deci mai puţine decât au cerut.
Pe tranşa investitorilor mici, gradul de subscriere imediat superior pragului de 100% este la preţul de 15,71 lei pe acţiune, unde s-au cerut cu 5,73% mai multe acţiuni decât cele oferite. Până la preţul minim de 14,9 lei / acţiune s-au mai înregistrat alte aproape 30 de praguri de preţ, dar acest ordine nu vor fi onorate.