Investitorii nu şi-au recâştigat încrederea în băncile europene, după testele de stres derulate de BCE
Rezultatele au fost apreciate ca exacte de 32% dintre cei 510 investitorii, traderii şi analiştii care au participat la sondajul desfăşurat în perioada 11-12 noiembrie, în timp ce 17% au anunţat că nu sunt siguri, scrie Agerpres.
Investitorii se aşteptau ca BCE să aibă o abordare mai dură înainte de a prelua, din 4 noiembrie, activitatea de supervizare bancară în zona euro.
Luna trecută, BCE a anunţat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres, după o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.
Pe lista băncilor din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP şi Bank Of Cyprus. Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.
Băncile şi-au majorat capitalul şi au devenit mai transparente, dar asta nu este suficient. Sunt sigur că există bănci care sunt într-o situaţie mai dificilă decât a părut în urma testelor’, a apreciat Michael Nicoletos, director al AppleTree Capital GS SA.
60% dintre participaţii la sondaj au apreciat că BCE nu a adoptat suficiente măsuri pentru a preveni o altă criză financiară în Europa, 30% au spus că s-a făcut suficient, în timp ce 17% au anunţat că nu sunt siguri.
‘Autorităţile de reglementare nu privesc niciodată spre viitor, vor să prevină viitoarele crize, analizând ce s-a întâmplat în trecut, dar viitorul este întotdeauna diferit de trecut’, a afirmat Florin Bota-Avram, trader la Banca Transilvania, România.