Deţinătorii de obligaţiuni ai NBG care vor să se asigure că îşi primesc banii înapoi în cazul unui faliment al băncii trebuie să plătească azi o primă de 44,7%, faţă de 25,4% ieri. Astfel, pentru a asigura o datorie de un milion de dolari, prima plătită este de 447 de mii de dolari. De regulă, la contractele CDS primele se plătesc în tranşe anuale desfăşurate de-al lungul celor 5 ani ai unui contract standard. Când riscul creşte foarte mult, asigurătorii cer plata încă de la începutul contractului a cel puţin jumătate din primă.
National Bank of Greece este cea mai veche şi cea mai mare bancă elenă şi este prezentă şi în România prin subsidiara Banca Românească – o bancă clasată pe locul 12 după active la sfârşitul anului trecut, cu o cotă de 2,1%.
NBG urmează să anunţe astăzi rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului şi investitorii aşteaptă pierderi. Acţiunile companiei au scăzut astăzi cu 6,35% la Bursa de la Atena până la ora 17 şi cu 73% de la începutul anului.
Băncile greceşti sunt puternic dependente de finanţarea repo şi cea de urgenţă de la Banca Centrală Europeană şi erau până astăzi cu solvabilitatea la cote de alarmă, chiar insolvente tehnic, după ce o injecţie de 18 miliarde de euro în capital a întârziat. Aceasta era promisă băncilor după ce Grecia a restructurat datoria publică şi deţinătorii de bonduri au suferit pierderi de peste 70%. Autorităţile elene au anunţat că banii au ajuns în cele din urmă la bănci şi că solvabilitatea a trecut de pragul minim de 8%. NBG a primit 6,9 miliarde de euro.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu băncile greceşti dacă Grecia iese din zona euro
Evoluţia CDS 5 ani pentru National Bank of Greece. Sursa: CMA