Investitorii români pot accesa fonduri europene pentru proiecte inovative de Smart City
‘În România se spune că nu există fonduri de investiţii sau business angels. Eu vă spun că în România sunt cinci sau şase fonduri de investiţii româneşti care primesc bani europeni, deci avem fonduri de investiţii finanţate de Uniunea Europeană, care au rolul de a distribui banii pentru beneficiari, public sau privaţi, pentru proiecte inovative care aduc un plus de valoare’, a spus europarlamentarul.
Potrivit acestuia, investitorii din România trebuie să aplice la finanţările din Fondul European de Investiţii Strategice, unde există finanţări sub formă de asociere sau de granturi.
‘Banca Europeană de Investiţii nu doar împrumută, ci se şi asociază în proiecte viabile. Dacă, spre exemplu, voi cei din sală vă creaţi un pol de investiţii în domeniul Smart City şi aveţi un proiect viabil, cu o finanţare viabilă, de minimum 15 milioane de euro, puteţi solicita Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii, în baza unui proiect serios, să devină parteneri cu dumneavoastră. Adică nu vă acordă împrumut, ci devine partener cu 49% în proiectul dumneavoastră, ceea ce vă dă credibilitate’, a arătat Negrescu.
El a susţinut că România are nevoie de investiţii serioase, care vin din mediul privat, care sunt credibile şi trebuie să profitaţi de oportunităţile de investiţii de la nivel european.
‘Sunt şase companii româneşti care au câştigat această finanţare – instrumentul pentru IMM-uri. Ce presupune acest lucru? 50.000 de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, 70% este finanţarea şi, ulterior, dacă studiul arată că proiectul este viabil, între 500.000 de euro şi 2,5 milioane de euro pentru continuarea implementării studiului de fezabilitate. Aplicaţia este foarte simplă, are câteva pagini şi nu trebuie să semnaţi fiecare pagină, nu trebuie să aveţi 1.000 de pagini pe proiect cu ştampila în colţ în dreapta, nu sunt aceste lucruri. În general sunt de la câteva pagini la o sută de pagini o aplicaţie. În consecinţă, pentru cei din mediul public şi pentru cei din mediul privat, această birocraţie redusă poate fi extrem de utilă şi de facilă pentru implementare’, a adăugat Negrescu.
El a precizat că, în ceea ce priveşte orizontul 2020, există multe finanţări europene pentru Smart City.
‘De exemplu, există o finanţare pentru transformarea transportului public local într-un transport modern, tehnologic, inovativ. Există o primărie din România, respectiv Primăria Municipiului Vaslui, care aplică pentru acest proiect şi sunt convins că vor putea să câştige acest proiect important’, a punctat oficialul Parlamentului European.
El a arătat că, deşi totul poate părea complicat, nu este deloc aşa.
‘Nu este nimic complicat. Eu vin şi vă spun următorul lucru: uitaţi-vă în detaliu la ce înseamnă aceste proiecte, pentru a vedea pentru ce sunt dedicate aceste linii de finanţare şi mai ales uitaţi-vă la următoarele componente: cine a câştigat anterior, care sunt cei care de obicei aplică pentru aceste finanţări, vedeţi exact care este directorul responsabil de la nivelul Comisiei Europene, pentru a-i pune întrebări şi a discuta cu acesta. Inovativul acesta nu este un lucru atât de complicat. Aşa că sfatul meu este să intraţi în detalii, să puneţi întrebări’, a mai arătat el.
Potrivit acestuia, parteneriatele public-private sunt foarte importante.
‘La nivel european, se solicită existenţa unui acord între parteneri, care poate fi substituit unui contract-cadru. Deci un simplu acord între partenerii publici şi privaţi este suficient pentru a aplica la finanţările europene’, a mai susţinut Negrescu.