„Investitorii vor să vadă o evaluare de preţ mai apropiată de realitate. Noi am evaluat reactoarele 3 şi 4 la patru miliarde de euro. Este şi varianta construirii unui singur reactor, dar este varianta mai puţin fericită şi ar fi mai scump. Încă mai avem timp să identificăm investitori”, a declarat luni Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei de energie din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Săndulescu a adăugat că este posibil ca investitorii să fie încă speriaţi după evenimentul de anul trecut de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, şi, de asemenea, să aştepte rezultatele testelor de rezistenţă la calamităţi a centralelor nuclare. Aceste teste au fost cerute anul trecut de Comisia Europeană, după incidentul de la Fukushima.
„Este o campanie antinucleară, evenimentul Fukushima a speriat investitorii, apoi este posibil ca investitorii să aştepte rezultatele testelor de stres, să vadă dacă reactoarele CANDU sunt bune sau nu”, a arătat Săndulescu.
El a mai spus că statul are o ofertă de la un consorţiu de companii care este interesat să fie antreprenorul general al lucrărilor la cele două unităţi. Consorţiul este condus de compania canadiană Lavalin.
Nuclearelectrica este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei. Compani caută de peste un an investitori cu care să construiască unităţile 3 şi 4, după ce patru companii care iniţial participau în proiect au decis să se retragă.