Ioan Lucian (Uniunea Patronatului), despre modificarea Codului fiscal: Sperăm ca Guvernul să îşi schimbe poziţia
„La această oră semnalele din ţară sunt că această ordonanţă ne va afecta în mod negativ, este un lucru cert. Şi noi va trebui să analizăm şi vom analiza foarte concret dacă este adevărat sau nu, bazându-ne doar pe specialiştii noştri, iar apoi, dacă lucrurile sunt aşa, cu siguranţa ne vom alătura şi celorlalte confederaţii patronale care deja au luat atitudine şi vom încerca, aşa cum am şi hotărât, vom încerca să facem ca Guvernul României să îşi schimbe această poziţie şi să aibă aplecare şi dorinţă de colaborare cu noi”, a declarat presei Ioan Lucian, la întâlnirea Colegiului Naţional Director al UNPR, de la Odorheiu Secuiesc.
Acesta a punctat faptul că s-a propus calea dialogului şi există speranţa ca, dacă efectele sunt clar negative, Guvernul să revină asupra acestei decizii.
„Dacă efectele sunt clar negative, ne-am bucura să se revină asupra acestei decizii pentru că, repet, şi aşa mediul de afaceri din România este atât de oprimat. (…) Încă mediul de afaceri din România nu are predictibilitate, nu avem stabilitate în ceea ce priveşte cadrul legislativ, sunt lucruri de îndreptat. Noi am propus calea dialogului, a discuţiilor, pe contrapropuneri, noi pregătim un set de contrapropuneri la ceea ce s-a întâmplat în legătură cu hotărârea Guvernului. (…) Trebuie privită cu mare profunzime această decizie. Pentru că sunt companii, membre ale noastre, cu sute, mii de angajaţi, care nu se pot juca nici nu viaţa lor de angajator, cu business-ul său, dar nici cu viaţa angajaţilor săi. (…) De aceea noi cerem o analiză profundă şi ar fi trebuit şi trebuie să existe o analiză profundă şi o conlucrare profundă între Guvern şi organizaţiile patronale”, a arătat acesta.
Întrebat ce acţiuni concrete se pot întreprinde, dacă ordonanţa va rămâne în forma actuală, Ioan Lucian a vorbit de importanţa coagulării mişcării patronale din România, care să adopte o poziţie unitară, dar a amintit şi de unele forme de opoziţie, cum ar fi greva fiscală.
„O grevă fiscală poată să fie una dintre variante, o grevă fiscală, pot exista şi alte forme pe care să le gândim, dar dacă mediul de afaceri nu poate avea argumente şi nu poate avea forţă să se opună unor astfel de decizii înseamnă că este un mediu de afaceri slab”, a mai spus Ioan Lucian.
Acesta a adăugat că în ţările dezvoltate decizia modificării Codului fiscal s-a luat după negocieri care au durat chiar şi cinci ani, în urma cărora fiecare parte şi-a epuizat toate argumentele.
Prezent la şedinţa Colegiului Naţional Director al UNPR, Călin Silaş, director general şi administrator al unei firme din Timişoara cu peste 100 de angajaţi, a afirmat că o decizie de modificare a Codului fiscal trebuia pregătită din timp şi că în acest moment angajaţii devin vulnerabili.
„Toată această modificare trebuia făcută din timp, trebuia pregătită, trebuia agreată şi găsite soluţii astfel încât să fie de comun acord între angajatori şi angajaţi toate aceste măsuri. La acest moment, angajaţii devin vulnerabili sub o formă sau alta, nu ştim încă impactul legislativ din acest punct de vedere, repet, este prea repede, prea din scurt ceea ce s-a întâmplat”, a spus Călin Silaş.
Referitor la faptul că există zvonuri că unele firme ar pleca din ţară, în urma adoptării modificărilor la Codul fiscal, acesta a precizat că este prematur să se facă astfel de afirmaţii şi că deocamdată se fac calcule asupra impactului pe care îl are o astfel de măsură.
„Zvonuri sunt, dar acum e prematur să spui aşa ceva. Sigur că toată lumea calculează impactul, vă daţi seama că o firmă care are mii de angajaţi îşi calculează ceea ce se va întâmpla. Până nu pui pe hârtie, până nu vezi ce rezultă, până oamenii nu sunt mulţumiţi, până nu se restabileşte echilibrul şi stabilitatea în firmă, e greu de vorbit. Oamenii cred că nu realizează încă impactul, va veni din ianuarie, dar la fel cum a fost cu split TVA ne aşteptăm ca şi această măsură să fie amânată sau să intervină ceva, ca la majoritatea ultimelor măsuri guvernamentale”, a menţionat Călin Silaş.
Colegiul Naţional Director al Uniunii Naţionale a Patronatului Român analizează simulările făcute de specialiştii săi şi în câteva zile urmează să aibă o poziţie oficială referitoare la modificarea Codului fiscal.
Uniunea Naţională a Patronatului Român reuneşte 1.200 de firme, cu 140.000 de angajaţi.
Sursa: AGERPRES