Ioan Neculaie va fi eliberat din arest preventiv şi pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 22,3 milioane de lei

Economica.net
18 03. 2016
ioan_neculaie_34563100_87120900

„Începând din 19 martie 2016, Ioan Neculaie se află sub control judiciar pe cauţiune de 22.300.000 de lei. Am constituit o ipotecă mobiliară pe un pachet de acţiuni pentru această cauţiune. Ministerul Public a considerat că nu se mai impune prelungirea arestului preventiv şi a înlocuit măsura cu controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, a declarat, vineri seară, pentru News.ro Vladimir Ciolacu, avocatul lui Ioan Neculaie.

Omul de afaceri va acoperi plata cauţiunii garantând cu acţiuni la Hotelul Piatra Mare, pe care îl deţine în staţiunea Poiana Braşov.

Pe perioada controlului judiciar, Ioan Neculaie nu va avea voie să părăsească judeţul Braşov şi să ia legătura cu ceilalţi inculpaţi sau cu martorii din dosar.

Ioan Neculaie va fi eliberat din arest vineri noapte, când îi expiră mandatul.

Omul de afaceri Ioan Neculaie, patronul FC Braşov, a fost reţinut în 28 ianuarie, iar o zi mai târziu Tribunalul Braşov a decis că acesta poate fi cercetat sub control judiciar. Procurorii au contestat decizia la Curtea de Apel Braşov, astfel că, în 8 februarie, Neculaie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Ioan Neculaie este acuzat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare şi spălare de bani. Neculaie este acuzat că a înregistrat în contabilitatea companiei FC Braşov tranzacţii fictive pentru a obţine deducerea de TVA.

„Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în perioada martie 2013 – mai 2015, în calitate de acţionar majoritar la SC ICIM S.A. Braşov şi SC Fotbal Club Braşov S.A., s-a asociat cu inculpatul Stelian Florin Păunescu şi suspecta Slăvilă Corina Eugenia cu scopul de a ajuta SC Fotbal Club Braşov S.A. să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de 6.969.266,88 lei prin înregistrarea în contabilitatea S.C. Fotbal Club Braşov SA a unei operaţiuni nereale, respectiv a achiziţiei la data de 24.01.2014 de către această din urmă societate a unei presupuse investiţii de la SC ICIM SA constând într-o bază sportivă situată în municipiul Braşov.. Valoarea pretinsei investiţii a fost stabilită la suma de 36.007.878,88 lei (din care 6.969.266,88 TVA), deşi în realitate SC Fotbal Club Braşov S.A. nu a dobândit niciun drept concret şi niciun bun în urma respectivei tranzacţii, această tranzacţie neavând valoare economică”, se arăta într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Braşov.

Ioan Neculaie mai este acuzat că a retras de mai multe ori bani din conturile FC Braşov.

„În calitate de acţionar majoritar, administrator de fapt al. SC Fotbal Club Braşov S.A şi singura persoană cu drept de semnătură în această firmă, la data de 27.12.2010 inculpatul Ioan Neculaie a retras fără justificare legală din contul de casă al acestei societăţi, suma de 9.830.000 lei, iar la data de 30.12.2011 suma de 3.900.000 lei, iar pentru a da aparenţă de legalitate acestor retrageri a înregistrat în evidenţele societăţii antecontractul de vânzare-cumpărare nr. 1648 din 18.05.2012 încheiat între Ioan Neculaie şi SC Fotbal Club Braşov S.A prin care primul s-a obligat în schimbul sumei de 4.156.400 euro să transfere proprietatea asupra a două terenuri din extravilanul comunei Sânpetru, jud. Braşov, pe care acesta le achiziţionase în data de 20.09.2011 cu suma de 871.346, 41 lei, bunul fiind vândut astfel la un preţ de peste 20 de ori mai mare faţă de preţul de achiziţie”, se mai arăta în comunicatul procurorilor.

Anchetatorii au făcut, în 28 ianuarie, percheziţii la clubul de fotbal FC Braşov şi la locuinţa lui Ioan Neculaie. La finalul percheziţiilor au fost audiate mai multe persoane, printre care Neculaie şi fostul şef al Gărzii Financiare Braşov Vasile Bilinschi.

Clubul FC Braşov, deţinut de Ioan Neculaie din 1999, este în insolvenţă din martie 2015.

Ioan Neculaie are, din noiembrie 2012, o condamnare la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii, într-un dosar legat de un accident de muncă din martie 2008. Atunci, un muncitor de la societatea Prescon SA a murit după ce s-a prăbuşit peste el o parte a unui coş de fum care era dezmembrat pentru a fi dat la fier vechi. Anchetatorii au stabilit că societatea care făcea dezmembrarea nu avea autorizaţie şi nici nu respecta măsurile de protecţie a muncitorilor.