‘Până în 2018, prioritate zero în acest Master Plan (Master Planul General de Transport al României – n. r.), dincolo de toate reţelele care să asigure interconectivitate între diverse localităţi, regiuni etc., se găsesc două lucruri esenţiale: două transcarpatice sud-nord, prin Piteşti şi prin Braşov, şi două transcarpatice una Bacău – Braşov şi una de la Târgu Neamţ, pe la Poiana Largului, care să coboare, de asemenea, în Transilvania. Pe finanţarea existentă azi, pe disponibilităţile pe care le avem, 2018 poate fi anul în care să avem două (autostrăzi transcarpatice – n. r.), deci cel puţin câte o transcarpatică sud-nord şi est-vest’, a spus Rus.
Ministrul Transporturilor a reiterat faptul că autostrăzile Piteşti – Sibiu şi Craiova – Piteşti se regăsesc în Master Planul General de Transport.
‘Îmi spune cineva că la Piteşti adunau semnături să facem autostrada Piteşti – Sibiu. Autostrada Piteşti – Sibiu se regăseşte în Master Planul General de Transport, ca şi Craiova – Piteşti. Ce să umblăm să adunăm semnături?!’, a precizat Ioan Rus.
Şeful de la Transporturi a făcut referire şi la căile ferate şi a dat asigurări că nicio rută de cale ferată care deserveşte o zonă cu dezvoltare economică nu va fi desfiinţată.
‘România are cam 12.000 de kilometri de rute de cale ferată şi peste 20.000 de kilometri de cale ferată. Sunt triaje, depouri unde-s multe linii. Nicio rută de cale ferată care deserveşte o zonă cu dezvoltare economică şi cu activitate economică nu va fi desfiinţată. Sunt două considerente luate în discuţie: existenţa unor agenţi economici ce impun existenţa unei căi ferate sau probleme sociale, care impun existenţa unei căi ferate. Şi atunci, eu, care nu-s de aici, de pe Dâmboviţa, asta spun. Aceste lucruri se vor întâmpla. Eu îi îndemn pe români, deopotrivă PSD-işti, liberali, PDL-işti să renunţe la atâta scandal şi să se gândească şi la lucruri pozitive. În realitate, avem şi lucruri pozitive pe care să le facem împreună’, a îndemnat ministrul Rus.