Întrebat de jurnalişti dacă Transalpina este în continuare în situaţia ‘unui copil orfan’, căruia îi trebuie găsită o soluţie, aşa cum a catalogat-o în vara acestui an, ministrul Rus a spus afirmativ. ‘Deocamdată da, dar este cu acte depuse la Casa copilului, deci s-ar putea să aibă o mamă socială. Chiar anul acesta s-ar putea să avem o decizie a justiţiei privitor la Transalpina’, a declarat Ioan Rus.
Ministrul a explicat că deocamdată este o acţiune în justiţie. ‘În măsura în care vom câştiga, justiţia îşi va spune cuvântul şi va preda, fără voia constructorului, că ea (Transalpina – n.r.) deocamdată este proprietatea constructorului, o va preda CNADNR-ului, atunci CNADNR-ul va putea să se îndrepte împotriva constructorului, împotriva garanţiilor şi aşa mai departe, va putea aloca bani pentru punerea la punct şi a acestui drum’, a afirmat ministrul Transporturilor. Rus a menţionat că s-a făcut expertiză financiară, expertiză tehnică, urmând să se facă un studiu pentru a se stabili, în funcţie şi de cât se degradează drumul în această iarnă, care ar fi suma necesară finalizării lucrărilor.
Contractul de execuţie lucrări de ‘Modernizare DN67C Bengeşti – Sebeş, km 0+000 – km 148+414’ încheiat între CNADNR SA şi SC ROMSTRADE SRL a fost suspendat încă din 5 octombrie 2012, în prezent antreprenorul SC ROMSTRADE SRL fiind în insolvenţă.
În urmă cu câteva zile, directorul CNADNR, Narcis Neaga, a declarat că prejudiciul cauzat de nerezilierea la timp a contractului cu firma constructoare ROMSTRADE, care trebuia să modernizeze DN 67 C Transalpina, este de aproximativ 100 de milioane de euro.
Ordinul de începere a execuţiei lucrărilor a fost emis în data de 22 septembrie 2008, iar antreprenorul SC Romstrade SRL nu a respectat termenul contractual de 18 luni prevăzut.
Transalpina face legătura între Transilvania şi Oltenia, de la Sebeş, judeţul Alba, până la Bengeşti, judeţul Gorj. Până în prezent, drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrările de reabilitare, acestea fiind sistate din 2012. Şoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpuşa. Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizat în perioada interbelică, în timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut şi ca ‘Drumul Regelui’.