‘Din punct de vedere strategic, ministerul se va ocupa masiv în perioada următoare de transcarpatice. Deci, de Sibiu – Piteşti, Comarnic – Braşov, Bacău-Braşov şi Târgu Neamţ -Valea Largă-Târgu Mureş, astfel încât în 2018 să încercăm să avem într-adevăr şi legături transcarpatice solide la o sută de ani de la Marea Unire’, a declarat Ioan Rus.
Ministrul Transporturilor a mai spus că în 2016 vor fi aproximativ 400 de kilometri de ieşire din România spre Vest, de la Cluj-Napoca la Nădlac, pe autostradă continuă. ‘Deci, vom avea în 2016 Cluj-Sebeş, Sebeş-Deva, Deva-Lugoj, Timişoara-Arad-Nădlac şi o primă ieşire din România spre Vest pe autostradă continuă. Aproximativ 400 de kilometri’, a subliniat Ioan Rus.
El a adăugat că şi de la Sibiu spre Nădlac, pe 350 de kilometri, se va circula din 2016 tot pe autostradă, scrie Agerpres.
Ministrul a afirmat că şi tronsonul dintre Câmpia Turzii şi Târgu Mureş se va face anul viitor. ‘Vorbesc de nevoia de interconectivitate mare, că e nevoie şi între Sebeş şi Turda, dar el e parte dintr-un proiect mai mare. Şi, de asemenea, tot pe aici se va lega şi Târgu Mureş, pentru că şi Câmpia Turzii- Târgu Mureş se face şi acest tronson anul viitor. Aşa că, din 2015, o să avem bucăţi mari de autostradă vizibile sau cu efecte clare pentru cei care conduc autovehicule în România. Toate sunt contractate practic. Deci, aici se pune problema doar de urmărit lucrările’, a declarat Ioan Rus.
El a participat vineri la evenimentul de semnare a contractelor de execuţie pentru loturile 1 şi 2 ale autostrăzii Sebeş – Turda, respectiv pentru realizarea a peste 41 de kilometri, valoarea totală a lucrărilor depăşind un miliard de lei. Semnarea contractelor de execuţie a avut loc la Centrul de întreţinere şi coordonare de pe autostrada Orăştie – Sibiu.
‘Autostrada Sebeş-Turda este extem de importantă pentru că face parte dintr-o zonă de interconectivitate mai mare, în care Târgu Mureş, Cluj Napoca, oraşe mari vor fi legate de ieşirea din ţară, de Nădlac’, a conchis ministrul Transporturilor.