‘CFR Marfă rămâne în obligaţia noastră la privatizare, dar schimbarea de optică a tuturor trebuie să fie – nu privatizăm doar profitul şi nu naţionalizăm doar pierderile. Că noi asta am făcut până acum – ce a fost bun am dat cât mai ieftin cu putinţă şi am preluat toate pierderile de undeva’, a afirmat Rus.
Ministrul Transporturilor a arătat că încearcă să aducă CFR Marfă într-o situaţie în care toată lumea să observe că poate sta singură pe picioare.
‘Ea trebuie să aibă un preţ. Apare un ofertant, un client strategic bun, solid, valid, care are background, care ştie ce să facă, bineînţeles că putem să privatizăm cotă parte din această societate. Atâta doar că ea trebuie să aibă preţ. Nu putem da din infrastructura statului român oricât, la oricine şi la orice preţ. Totul este de vânzare, dar la preţul rezonabil, la preţul corect’, a spus Ioan Rus.
În context, ministrul Transporturilor a declarat că într-un an vrea să aducă pe profit toate companiile din subordinea ministerului şi că eforturile sale vizează creşterea valorii acestor companii.
Rus a adăugat că nu crede în ideea că statul este cel mai prost gestionar şi a dat ca exemplu Finlanda, unde statul ‘are aproape totul’ şi este un gestionar excepţional al averii sale.
CFR Marfă a anunţat, la începutul acestei luni, disponibilizarea unui număr de 2.500 de angajaţi, personal excedentar, ca urmare a demarării programului de restructurare şi reorganizare. Aceştia vor beneficia de 12-24 de salarii compensatorii, în valoare maximă de 1.625 lei/lună.
Anul trecut, Grampet a fost declarat câştigător al privatizării CFR Marfă, proces care a eşuat în toamnă, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de privatizare. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.
Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.
Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfa este operatorul naţional de transport feroviar de marfă din România, lider pe această piaţă, pe care ocupa 54,8%, la nivelul anului 2013.