Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii

19 10. 2021
ioana-mihaila-1620x1080

S-au înregistrat şapte voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi nouă abţineri.

Mihăilă a declarat că măsurile restrictive invocate de preşedintele Klaus Iohannis în contextul pandemiei de COVID-19 puteau fi luate şi asumate mai repede, atunci când se apropia „limita superioară” a capacităţii de îngrijire a sistemului medical.

„Cred că (…) principala cauză pentru care rata de spitalizare este atât de mare este legată de rata mică de vaccinare şi cred că măsurile acestea restrictive anunţate de domnul preşedinte astăzi puteau fi luate şi asumate mai repede, atunci când se apropia limita superioară a capacităţii de îngrijire. Ideea este că au trecut şase săptămâni de când incidenţa a crescut peste 1 la mie la nivel naţional. Acum suntem peste 10 la mie la nivel naţional şi încă există destul de mare libertate de circulaţie”, a afirmat Mihăilă, propusă pentru nou mandat în Cabinetul Cioloş, după ce a fost audiată la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Citește și: https://www.economica.net/ministerul-energiei-aviz-negativ-pentru-cristina-pruna-la-auderile-pentru-guvernul-ciolos_538393.html

Ea a spus că atunci când a plecat din fruntea Ministerului Sănătăţii incidenţa infectării cu noul coronavirus era de 1 la mia de locuitori şi erau aproximativ 300 de cazuri la terapie intensivă.

Ioana Mihăilă a subliniat că niciodată nu a spus că pandemia a fost învinsă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, miercuri, va avea loc o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei de COVID-19 pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”.

„Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a informat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

George Cățean

La rândul său, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Căţean, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Agricultură cu 19 voturi „împotrivă”, 5 „pentru” şi 7 abţineri.

Cățean a declarat la audieri că Planul Naţional Strategic (PNS) ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi, iar până în septembrie 2022, acest plan trebuie să fie finalizat, a declarat, marţi.

„Planul Naţional Strategic ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi. Cele aproximativ 20 de miliarde de euro pe care le vom avea la dispoziţie până în 2027 trebuie să aibă un plan. Avem un deadline, septembrie 2022, ca acest Plan Naţional Strategic să fie finalizat. Cu toţii ar trebui să ne propunem ca în 2023 să nu fim în situaţia în care să nu putem să dăm plăţile directe pe Pilonul I sau să nu putem deschide măsuri care să vizeze investiţia în agricultură şi dezvoltare rurală”, a spus George Căţean.

Acesta susţine că prin debirocratizare s-ar putea face fluxuri mult mai uşoare de accesare a finanţărilor din fonduri nerambursabile.

„Tot pentru finanţare cu fonduri nerambursabile consider că debirocratizarea este un element important şi cred că putem face fluxuri mult mai uşoare de accesare a acestor finanţări, poate şi o agenţie unică care să aducă finanţări în mediul rural ar putea fi o soluţie în viitor. Nu în ultimul rând, încurajarea fermelor de familie ar trebui să fie un obiectiv important pentru PNS. Într-adevăr, de pe pilonul II ne lipsesc aproximativ 1,3 miliarde de euro faţă de vechea programare financiară, dar cred că împreună putem găsi soluţii pentru a suplini lipsa acestui buget”, a precizat Căţean.

Menţinerea mediului rural populat este un alt obiectiv enunţat în audieri de ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii.

„Un alt element important este PNRR şi sunt aici câteva obiective pe care le veţi găsi în programul de guvernare: menţinerea mediului rural populat. Sunt crescut la sat, în momentul de faţă locuiesc într-un sat şi îmi doresc ca aproximativ 46% din populaţia care se găseşte la sat să fie activă în mediul rural. Pentru asta avem nevoie de învăţământul profesional şi tehnic adaptat cerinţelor muncii, avem nevoie de ferme demonstrative (…), avem nevoie de retehnologizarea şcolilor cu profil agroalimentar. Să nu uităm că şi în sectorul agricol, la fel ca în alte sectoare, avem o mare lipsă pentru ceea ce înseamnă forţa de muncă”, a explicat Căţean.

Nu în ultimul rând, el a menţionat că şi-ar dori ca din 2023 să menţină primele de instalare pentru tinerii fermieri, cu un grant maxim de 100.000 de euro, dar să fie finanţate şi activităţile non-agricole care se desfăşoară în mediul rural.

„Putem veni şi cu o serie de beneficii fiscale pentru o anumită perioadă de timp pentru entităţile care îşi încep activitate în mediul rural. De mai bine de un deceniu vorbim de cooperare şi asociere în agricultură. Da. Este nevoie. Este nevoie mai ales pentru acele entităţi mici, pentru ferme de familie care au numai de câştigat de pe urma asocierii, dar pentru asta este nevoie de un cadru legislativ care să fie încurajator şi aici putem lucra împreună. Este nevoie de beneficii fiscale, poate că am putea să le particularizăm şi mai mult şi mai ales este nevoie de încurajare pe asociere”, a adăugat George Căţean, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii.

Citește și: https://www.economica.net/aviz-negativ-pentru-falcoi-la-aparare-monica-elena-berescu-la-cercetare-inovare-si-digitalizare-si-pentru-tudor-pop-la-ministerul-tineretului-si-sportului_538323.html