„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie poimâine, pe 12 februarie”, a precizat Klaus Iohannis, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
„În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord. Toată discuţia va fi axată doar pe aspectul negativ. Toată societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale ce vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să-şi prezinte ideile în acest amalgam negative. Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte ale României. Voi pleca din funcţie poimâine pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat preşedintele la Palatul Cotroceni”, a declarat Iohannis.
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunţ, a precizat să există două posibilităţi, documentul să fie trimis Curţii Constituţionale pentru un punct vedere sau să formeze o comisie de anchetă.
„Foarte probabil vom propune trimiterea la Curtea Constituţională pentru un punct de vedere”, a precizat Bolojan.
Iohannis este primul preşedinte al României care a demisionat.
Klaus Iohannis a fost ales pentru prima dată în funcţia de preşedinte al României în 2014, iar al doilea mandat l-a câştigat în 2019. Este, de asemenea, primul preşedinte care a depăşit mandatul de şef al statului.
Primarul Bucureștiului, Nicuşor Dan, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din luna mai, a făcut un anunţ pe pagina oficială de Facebook, după ce Iohannis a anunţat că demisionează.
„Klaus Iohannis a plecat. Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân”, a scris pe Facebook Nicuşor Dan, la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia. Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii!”, a adăugat Nicuşor Dan.
Recent, Nicuşor Dan, a declarat că preşedintele Iohannis este responsabil pentru faptul că s-a ajuns ca alegerile prezidenţiale organizate în 2024 să fie anulate.
Crin Antonescu a declarat că decizia preşedintelui a fost una înţeleaptă şi autoritățile vor proceda în consecinţă. Antonescu a precizat că este o situaţie preferabilă declanşării unui proces de suspendare care ar fi adus o temă falsă, practic, pe agendă, mergând până la un referendum.
”Nu avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o preşedintele. Avem proceduri constituţionale. Preşedintele Senatului preia postul de preşedinte interimar. Guvernul rămâne stabil, toate celelalte lucruri se desfăşoară normal”, a spus Crin Antonescu, la Parlament, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, scrie NEWS.RO.
”Cred că este o situaţie preferabilă declanşării unui proces de suspendare care ar fi adus o temă falsă, practic, pe agendă, mergând până la un referendum. Deci, cred că decizia preşedintelui a fost una înţelaptă şi sigur că procedăm în consecinţă”, a arătat candidatul comun al coaliţiei.
Întrebat dacă interimatul lui Ilie Bolojan ar putea să schimbe jocurile în cursa pentru Cotroceni şi să existe o competiţie între Ilie Bolojan şi el, Crin Antonescu a spus că este exclus acest lucru.
Lasconi: Demisia lui Iohannis vine foarte târziu şi nu aduce răspunsuri la întrebările care macină ţara
Preşedinta Uniunii Salvaţi România (USR), Elena Lasconi, apreciază că demisia preşedintelui Klaus Iohannis vine foarte târziu şi nu aduce răspunsuri la „întrebările care macină ţara” de două luni, scrie Agerpres.
„Un preşedinte rupt de realitate, defazat şi fără nicio grijă faţă de oamenii care şi-au pus încrederea în el! Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Şi nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină ţara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile ruşilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin? După 10 ani cu Iohannis la Cotroceni, din păcate, şi o spun ca om care a crezut în el, România este mai vulnerabilă ca oricând. Pe tura domniei sale, democraţia s-a făcut fărâme şi acest lucru nu îi poate fi iertat”, a scris Lasconi, luni, pe Facebook.
Ea a salutat faptul că presiunea pusă de USR în Parlament „l-a scos pe Iohannis din adormire”. Lasconi a menţionat că sunt necesare şi alte demersuri, pentru a „repune” România pe drumul corect.
Pîrvulescu: Criza se adânceşte cu demisia preşedintelui Iohannis. Principalii profitori sunt cei de la extrema dreaptă
Analistul politic Cristian Pîrvulescu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis nu a mai avut altă alternativă decât să demisioneze, gestul şefului statului adâncind criza şi făcând ca principalii profitori să fie cei de la extrema dreaptă, scrie Agerpres..
„La presiunile imense care au fost făcute, preşedintele n-a mai avut altă alternativă decât să demisioneze, pentru că presiunile au fost făcute din toate direcţiile. Mi-e greu să spun dacă majoritatea guvernamentală actuală l-a avertizat că nu îl va susţine la vot, dar cred că a preferat această variantă, pentru că, în realitate, nu mai avea niciun fel de susţinere politică”, a declarat Pîrvulescu, luni, pentru AGERPRES.
El a susţinut că „în condiţiile astea, criza se adânceşte cu demisia preşedintelui Iohannis, nu se opreşte aici”.
„Şi asta pentru că vor apărea o serie întreagă de alte probleme, dar pentru moment se depăşeşte o creştere a tensiunii pe care, în special, extrema dreaptă şi USR o manevrau în scopuri electoraliste. E greu de spus în acest moment dacă foloseşte cuiva. Din punctul meu de vedere, principalii profitori sunt cei de la extrema dreaptă. Ei au cerut-o, ei au obţinut-o”, a spus profesorul Cristian Pîrvulescu.
Radu Magdin: Demisia preşedintelui – un gest necesar; Crin Antonescu nu mai are nicio piedică politică
Analistul politic Radu Magdin a calificat, luni, demisia preşedintelui Klaus Iohannis drept un gest „necesar”, care a venit însă cu întârziere, adăugând că, prin plecarea şefului statului de la Cotroceni, Crin Antonescu nu ar mai avea „nicio piedică politică” în cursa prezidenţială.
„Un gest necesar, venit cu întârziere, ca majoritatea planurilor sale dintr-un deceniu de preşedinte. Cu Bolojan la Cotroceni interimar, PNL capătă o greutate suplimentară în coaliţie. Crin Antonescu nu mai are nicio piedică politică prin plecarea lui Iohannis, iar candidaţii din Opoziţie nu mai pot ataca indirect coaliţia pentru continuitatea mandatului lui Iohannis”, a declarat Magdin, pentru Agerpres.
În opinia sa, „pentru ca PSD să se menţină puternic în coaliţie, în noul context, e necesară o reinventare şi o revenire în formă şi în forţă a premierului Marcel Ciolacu”.
Ştirea se actualizează.