„În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu dată de 14 septembrie. Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României”, se menționează în comunicat.
Președinția precizează că această metodă de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății, iar reprezentanții ultimei instituții nu au comunicat corect acest lucru Administrației Prezidențiale.
„Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate că urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, se încheie comunicatul.
Știrea inițială
Președintele Iohannis a anunțat ieri că școlile se vor redeschide începând din data de 14 septembrie, în funcție de deciziile comandamentelor județene pentru situații de urgență, care vor trebui să aibă în vedere trei scenarii pentru a permite accesul elevilor în clase.
Potrivit lui Iohannis, primul scenariu, cel verde, prevede că toți elevii vor merge la școală dacă în zona este înregistrat mai puțin de un caz de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile. Al doilea scenariu, cel galben, se aplică atunci când există între 1 și 3 cazuri, în medie, la mia de locuitori, iar în acest caz se va aplică un program în care copiii de grădinițe și din clasele primare urmează să meargă la școală, la fel elevii din clasele 8 și 12, iar restul o să urmeze fizic cursurile parțial, pentru a permite distanțarea socială. În fine, al treilea scenariu, cel roșu, în care există cel puțin 3 bolnavi cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile, când elevii vor urmă doar cursuri online.
„Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde: toți elevii merg la școală, sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online”, a declarat Klaus Iohannis.
Numai că declarația președintelui a nedumerit multă lume de specialitate. Potrivit sociologului Claudiu Tufiș, citat de ziariștii de la Libertatea, dacă s-ar face socoteala redeschiderii școlilor așa cum a indicat-o Klaus Iohannis, ajungi la concluzia că, pentru a nu mai fi în zona verde, București ar trebui să crească dincolo de 2.100 de cazuri noi pe zi. Cum acum Capitală are cam 130 de cazuri pe zi, e clar că la peste 2.100 de cazuri zilnice am fi într-un scenariu dezastruos.
Oficialii din Ministerul Sănătății au fost solicitați de ziariștii de la Libertatea să explice cum se calculează zona verde în ceea ce privește numărul de cazuri. În aceste condiții, Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a explicat că formula de calcul a numărului de cazuri este una total diferită decât cea indicată de președintele Iohannis.
El a recunoscut că este vorba de numărul de cazuri noi la 14 zile, deci este rata de noi infectări cumulată la 14 zile raportată la 1.000 de locuitori, nu de media pe zi. Astfel, cifrele care definesc în mod corect zonele verzi și roșii sunt de 14 ori mai mici decât au fost înțelese inițial.