Iohannis a promulgat legea pentru noile reglementări privind garantarea depozitelor bancare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Comisia Europeană a avertizar România şi alte 17 state membre că va declanşa procedura de infringement pentru că aceste ţări nu au aprobat unele sau toate reglementările necesare privind sistemele de garantare a depozitelor bancare până la termenul de 30 noiembrie.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 12:22
Iohannis a promulgat legea pentru noile reglementări privind garantarea depozitelor bancare

Principalele elemente de noutate aduse de acest act normativ sunt: recunoaşterea a două regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor; reglementarea dreptului sistemelor instituţionale de protecţie şi al schemelor contractuale de garantare, (…) reglementarea procedurii recunoaşterii oficiale a unei scheme de garantare a depozitelor administrată privat de către Banca Naţională a României, desemnată ca autoritate cu competenţe de supraveghere a acestei categorii de scheme de garantare a depozitelor; introducerea posibilităţii fuzionării schemelor de garantare a depozitelor din diferite state membre; impunerea unui regim explicit de supraveghere pe baze continue de către Banca Naţională a activităţii schemelor de garantare a depozitelor oficial recunoscute pe teritoriul ţării şi care sunt administrate privat.

Legea prevede că Fondul de garantare a depozitelor bancare va continua să deţină funcţia de schemă de garantare a depozitelor, de administrator al fondului de rezoluţie bancară, precum şi pe cea de acţionar la o instituţie de credit-punte. Pentru a păstra aceste funcţii, se acordă Fondului de garantare a depozitelor bancare statutul de entitate administrată public, respectiv aflată în administrarea Băncii Naţionale a României, scrie Agerpres.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar.

Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar, care este instituit prin acest act normativ, cuprinde prevederi care se referă la trei etape distincte, respectiv pregătirea, intervenţia timpurie şi rezoluţia bancară.

Rezoluţia presupune o intervenţie a autorităţilor statului în condiţii expres determinate, iar o acţiune de rezoluţie este considerată de interes public.

Prin actul normativ se desemnează la nivel naţional autorităţile care vor exercita competenţele de rezoluţie, respectiv: Banca Naţională a României pentru instituţiile de credit şi entităţile din grupul acestora care fac obiectul supravegherii consolidate exercitate de această autoritate, în calitate de autoritate competentă cu supravegherea prudenţială; Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru firmele de investiţii şi entităţile din grupul acestora care fac obiectul supravegherii consolidate exercitate de această autoritate, în calitate de autoritate competentă cu supravegherea prudenţială.

Legea prevede şi crearea fondului de rezoluţie bancară pe modelul deja existent în legislaţia naţională pentru fondul de restructurare bancară şi stabileşte că resursele acestui fond trebuie să atingă, până la data de 31 decembrie 2024, 1% din volumul depozitelor acoperite ale instituţiilor de credit autorizate de BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...