‘Există o serie de îngrijorări la nivelul oamenilor de afaceri cu privire la aşa zisa reformă fiscală impusă de PSD. Sunt măsuri care au creat incertitudini de natură să afecteze încrederea investitorilor, fapt care se repercutează şi aici în economia judeţului dumneavoastră’, a spus Iohannis la dezbaterea ‘Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploieşti’, organizată la Universitatea petrol şi gaze.
El a arătat că Prahova este o regiune prosperă, fapt care se reflectă într-unul din cele mai crescute PIB-uri, respectiv de 26,3 miliarde de euro.
Iohannis a indicat că judeţul Prahova a atras investiţii străine directe de 2,1 miliarde de euro, ceea ce îl clasează pe locul al treilea la nivel naţional, punctând că este un rezultat notabil generator de optimism. Şeful statului a adăugat că rata şomajului în Prahova este de 3%, mult sub media naţională.
‘Aici, în Prahova, aveţi toate precondiţiile unui standard de viaţă ridicat. Oraşul Ploieşti este astăzi unul dintre cele mai dinamice noduri industriale şi logistice din România şi asta cred că explică ambiţia sa de a deveni un oraş smart în care toate resursele sunt folosite pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor săi, un oraş similar celor pe care le admirăm în Europa şi în restul lumii. (…) Un oraş smart este un loc atractiv pentru a locui şi a munci, o comunitate care le facilitează oamenilor accesul la servicii publice moderne şi de foarte bună calitate. Conceptul de oraş smart înseamnă (…) şi implicarea mai activă a cetăţeanului în guvernarea locală şi în viaţa comunităţii’, a precizat preşedintele.
Potrivit acestuia, administraţia publică devine mai eficientă şi mai performantă prin dialog şi lucru în echipă, în parteneriat strâns cu cetăţenii, cu actorii economici, cu universităţile, dar şi cu societatea civilă.
‘Comunicarea şi cooperarea aduc expertiza pe care administraţia nu o poate deţine oricât de modernă şi de profesionistă ar fi, dar şi un nivel sporit de transparenţă şi implicare civică. Şi de acestea avem mare nevoie’, a afirmat Iohannis.
El a evidenţiat că autorităţile locale trebuie să aibă o relaţie privilegiată cu mediul universitar, centrele de cercetare, dar şi să atragă cercetători români valoroşi plecaţi în alte oraşe sau alte ţări.
‘Oraşul Ploieşti are foarte multe atuuri: este capitala de tradiţie a industriei petrolului şi gazelor, dar a învăţământului superior în acest domeniu. Există deja expertiză şi capital uman într-un domeniu economic extrem de competitiv, o garanţie a unui mediu economic local puternic şi cu un mare potenţial de dezvoltare. Dincolo de sectorul energetic tradiţional, un centru de cercetare local precum Universitatea de Petrol şi Gaze poate deveni o poartă către dezvoltare şi inovare, inclusiv în sectorul energiei regenerabile. De o astfel de viziune cred că avem nevoie pentru a celebra Centenarul, construind pentru viitor. Să lăsăm aşadar generaţiilor următoare o moştenire generoasă, pe care ele, la rândul lor, vor putea clădi viitorul României’, a conchis Iohannis.