Iohannis: Atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă și nu trebuie să rămână fără urmări. Alegerile se vor organiza pe 6 decembrie
Principalele declarații ale șefului statului –
Capitala a depășit acel indice alarmant de îmbolnăviri de 3 la mie. Atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă și nu trebuie să rămână fără urmări. Cetățenii trebuie să fie parteneri autoritățile. Este necesară comunicarea clară, din timp. Presiunea pe spitale a crescut la cote uriașe. Trebuie să acționăm acum, decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului sanitar.
Am reușit în primăvară prin eforturi mari să reducem curba infectărilor.
Evident că. dacă nu se oprește pandemia, experții vor veni cu noi propuneri privind restricțiile.
Alegerile locale au fost stabilite și se vor desfășura pe 6 decembrie.
Oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie informați, să fie luați în serios. Familiile din București nu vor fi foarte încântate să afle duminică seară că de marți se face școală online și că trebuie să găsească soluții pentru a sta cu copiii.
Recomandarea experților a fost ca măștile să fie purtate obligatoriu în toate spațiile publice atunci când indicele trece de 3 la mie. Această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut această pandemie rezervele României erau zero. Așa le-a lăsat PSD. De atunci gestionăm rezolvarea pandemiei.
Constituia este învechită și este nevoie de o reforma constituțională, care atunci când va fi făcută va viza și reorganizarea Curții Constituționale.
Iohannis a explicat că întreaga societate „a fost aruncată în haos” de pandemia de COVID-19 şi a susţinut că în majoritatea şcolilor lucrurile sunt „ordonate”, dar că există şi excepţii care trebuie corectate.
„Întreaga societate a fost aruncată în haos de această pandemie şi evident şi şcolile. Este o situaţie nemaiîntâlnită şi este foarte clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut erori, şi autorităţile, şi eu şi noi învăţăm şi din mers, însă nu cred că este cazul să exagerăm cu aceste evaluări că totul este haotic. Nu totul este haotic. În majoritatea şcolilor lucrurile sunt ordonante, sunt bine planificate, dar există excepţii şi ele trebuie corectate”, a declarat Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
El a arătat că Guvernul lucrează în ceea ce priveşte tabletele promise elevilor, susţinând că această chestiune se va rezolva.
„Trebuie să ne obişnuim cu faptul că această pandemie ne-a luat pe nepregătite. Chiar dacă nu-mi face mare plăcere, ţin să vă amintesc că atunci când a venit la noi această pandemie rezervele României în acest domeniu au fost zero. Aşa le-a lăsat Guvernul PSD, pe zero. De atunci noi gestionăm pandemia, în paralel gestionăm toate domeniile unde ar fi trebuit să existe o rezervă, iar în domeniul învăţământului s-a început destul de devreme cu procedurile de achiziţii, din varii motive ele nu au fost duse la bun sfârşit în timpul prevăzut, însă se continuă şi lucrurile se vor aranja”, a spus şeful statului.
El a mai susţinut că în această perioadă „nu este cazul să căutăm vinovaţi, este cazul să căutăm soluţii”.
„Noi aici vorbim despre o catastrofă, nu despre nişte detalii administrative şi ceea ce facem este să prevenim să apară o generaţie pierdută, iar pentru acei copiii care nu au încă acces se caută soluţii pentru fiecare caz în parte. Problema, dacă nu vă supăraţi, este imensă şi conţine mult mai multe faţete şi mult mai multe probleme decât chestiunea că într-o şcoală sau într-alta poate că nu toţi elevii au primit materiale pentru a participa în rând cu ceilalţi pe online. Problemele sunt imense, sunt foarte multe şi pe parcurs ele se rezolvă şi îmi doresc tare mult ca până la sfârşitul anului şcolar să putem să spunem că am reuşit să dotăm şcolile, să primească fiecare elev acces la online şi în acelaşi timp să constatăm că pandemia este de domeniul trecutului”, a explicat Iohannis.
A fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul trei. Este treaba autorităților ca înainte cu o săptămână să facă o conferință de presă și să anunțe cetățenii ca într-o săptămână este posibil să se închidă școlile iar masca să devină obligatorie.
Preşedintele a mai declarat, luni, că va solicita Ministerului Sănătăţii o informare în legătură cu infecţiile nosocomiale.
„Despre infecţiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătăţii, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puţin ciudat, în condiţiile în care s-au luat măsuri de îmbunătăţire a situaţiei, dar de la ce am avut la zero cred că este cale lungă şi voi cere o explicaţie pentru asta”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
Toţi cei care au participat la evenimentele organizate la Iaşi, de Sfânta Parascheva, trebuiau să respecte regulile sanitare impuse de autorităţi, iar dacă „au fost punctual alte abordări”, acestea trebuie sancţionate, a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.
„Trebuiau toţi să participe în condiţiile stabilite de Guvern, cu mască, păstrând distanţa, iar autorităţile, evident, trebuie să impună respectarea măsurilor, iar cine nu respectă va fi amendat. Asta este şi aşa trebuie să se întâmple. Dacă au fost punctual alte abordări, atunci cu siguranţă sunt persoane care vor trebui trase la răspundere”, a spus şeful statului.
Toată lumea aşteaptă de la România o acţiune bugetară responsabilă, Iohannis punctând că, în cazul în care nu se va întâmpla astfel, ţara noastră va intra într-o procedură specială care implică un rating în scădere.
„Da, riscul există, şi unul, şi celălalt. Toată lumea se aşteaptă de la România la măsuri care, evident, sunt precaute. Deci, se aşteaptă de la noi o acţiune bugetară responsabilă, în condiţiile în care criza economică este, din păcate, un fapt. Din păcate, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut. Este evident că anumite cheltuieli trebuie făcute – de exemplu, cele pentru susţinerea sistemului spitalicesc, pentru medici, pentru tablete pentru elevi – însă multe cheltuieli pot fi amânate până când situaţia se îmbunătăţeşte şi asta se aşteaptă de la noi, o acţiune responsabila. Dacă nu va fi aşa, cu siguranţă, vom intra într-o procedură specială, care implică, pe de-o parte, un rating care va fi în scădere şi nu în creştere. Pe de altă parte, Comisia Europeană citeşte deja cu foarte mare atenţie tratatele, ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă.
Şeful statului a fost întrebat dacă are informaţii noi în privinţa posibilităţii ca România să piardă bani europeni dacă pensiile se vor majora cu 40% şi dacă există posibilitatea ca România să fie retrogradată de agenţiile de rating.