Iohannis: Avem încă probleme considerabile cu evaziunea fiscală
‘Trebuie să recunoaştem că încă avem probleme considerabile cu evaziunea fiscală. În această privinţă, statul şi mediul de afaceri trebuie să înţeleagă, deopotrivă, riscurile perpetuării acestui cerc vicios. Este evident că tuturor le va fi mai bine dacă statul şi mediul de afaceri vor interacţiona onest unul cu celălalt, cu responsabilităţi reciproce, atunci când ambii îşi îndeplinesc corect şi la timp obligaţiile ce le revin. Ştiu foarte bine că, în contextul actual, mediul de afaceri îşi doreşte predictibilitate. În lumea de azi, predictibilitatea este unul dintre cele mai valoroase active economice. România are nevoie să fie predictibilă din punct de vedere economic, în planul fiscal-bugetar şi al stabilităţii macroeconomice’, a afirmat Iohannis la Gala ‘Topul Naţional al Firmelor’.
Preşedintele a pledat totodată pentru o modalitate simplă de plată a impozitelor, fără reglementări excesive.
‘Nu este suficient să spunem că România este competitivă din punct de vedere fiscal, prin nivelul cotei unice de 16%. Trebuie ca şi plata impozitelor să se facă simplu, uşor, fără ca statul să impună reglementări şi controale excesive. Avem nevoie de claritate şi disciplină în relaţia dintre stat şi contribuabil şi trebuie să lucrăm împreună la un asemenea parteneriat, care să însemne regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţean’, a adăugat Iohannis.
El a oferit o serie de date statistice potrivit cărora, pe semestrul I din 2016, în raport cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri la nivelul întregii economii a crescut cu 6%, în timp ce profiturile companiilor au crescut cu 8,6%, ceea ce, în opinia şefului statului, reprezintă ‘un semn clar de viabilitate a afacerilor’.
Potrivit lui Klaus Iohannis, rata medie de profitabilitate la nivelul economiei naţionale a crescut progresiv, de la 4,5% în 2014, la 5,3% în 2015 şi la 6% pe semestrul I în 2016, în timp ce numărul firmelor care au înregistrat profit a crescut cu aproape 10%.
‘Ocuparea forţei de muncă şi salarizarea se îmbunătăţesc progresiv. Rata şomajului a scăzut către 6%, iar economia a creat, în ultimul an, peste 160.000 de locuri de muncă, în timp ce câştigul salarial real a crescut cu circa 15% pe primele 9 luni. Aceste cifre confirmă trendul clar de creştere a economiei româneşti şi faptul că avem un cadru propice dezvoltării afacerilor. Există, însă, multe aspecte ale mediului de afaceri românesc care trebuie îmbunătăţite. Şi aici mă refer, în principal, la latura administrativă şi birocratică a interacţiunii dintre mediul de afaceri şi stat’, a spus preşedintele.