Iohannis, Băsescu și Principesa Margareta au o avere „îngropată” în Republica Moldova. Căsuțele de vinuri care costă de trei ori mai mult decât o căsuță bancară
”În Republica Moldova, fiecare cramă are câte un beci unde stochează vinurile, fiecare gospodar care produce vin are beciuri în care depozitează vin. În concluzie, Republica Moldova are două straturi: unul suprateran și unul subteran, plin de beciuri și vinuri”, a declarat Ștefan Iamandi, director general al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) din Republica Moldova.
În stratul subteran te întânești cu bijuterii unice în lume: cramele Cricova și cramele Mileștii Mici, cea mai mare cramă din lume, înregistrată deja în Guinness Book cu peste 1.350.000 sticle de vin de colecție îmbuteliate.
Cele două crame, foste mine de calcar pentru construcțiile de blocuri sovietice, după cum spun ghizii locali, asigură o temperatură perfectă pentru păstrarea vinului, de 12-14 grade Celsius. Vinurile de colecție pot aduna cât mucegai vor, chiar le face bine această simbioză, pe ceara de deasupra dopului. Temperatura constantă este potrivită și pentru maturarea vinurilor care așteaptă liniștite în butoaiele lor de stejar sau alte tipuri de lemn. Majoritatea butoaielor sunt inventate de aristocrația franceză, iar moldovenii importă anual tone de butoaie de lemn chiar din Franța. Mai importă și din Italia, o altă țară cu tradiție recunoscută în domeniu.
Una peste alta, condițiile subterane din cramele de la Mileștii Mici și Cricova sunt unice în lume și asigură păstrarea vinurilor de colecție la standarde superioare altor crame. Cricova, de exemplu, are, 120 de kilometri lungime, dintre care 80 de kilometri sunt utilizați pentru depozitarea și decantarea vinului.
Tocmai pentru că sunt unice în lume, cele două crame subterane oferă servicii de depozitare, închiriere și, mai puțin uzual, premiere. La capitolul premii la crama Cricova (Mileștii Mici nu am vizitat) există Aleea Președinților, din păcate închisă publicului.
Președinții României, ca și Casa Regală, cinstiți în celebrele crame din Republica Moldova
Totuși, așa cum ne-a povestit unul dintre ghizii locali, pe Aleea Președintilor există două căsuțe de seamă, ambele de câte 500 de sticle de vin vechi de colecție: căsuța lui Traian Băsescu și căsuța lui Klaus Iohannis. De asemenea, Principesa Margareta și Principele Radu, când au vizitat cramele Cricova din Republica Moldova au primit cadou o căsuță cu 500 de vinuri de colecție. Căsuța deținută de Principesa Margareta este deschisă publicului și poate fi vizitată.
După cum ne-a explicat ghidul moldovean, orice președinte poate să ceară câteva sticle din vinul depozitat de Cricova în căsuța lui, dar nu poate cere desființarea căsuței. Nu ai voie să iei tot vinul, cu alte cuvinte.
Pentru că vinurile de colecție trebuie păstrate în condiții speciale, cramele Cricova, de exemplu, cere circa 2 sau 3 euro pe an pe sticla de vin îmbuteliat pentru protecția pe care o păstrează. Pentru colecționarii care vor să își păstreze anonimatul, costul poate varia în sus sau în jos, în funcție de cât de multe sticle au și de anii de proveniență. În mod normal, în funcție de tipul de vin deținut, un colecționar poate plăti circa 2-3 euro pe an.
Spre comparație, închirierea unei casete de valori este cuprinsă între 10 lei și 435 de euro pe an. O căsuță de vinuri poate ajunge și la 18.000 de euro pe an, dacă în ea sunt depozitate 500 de sticle de vin de colecție.
Cu ocazia Summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc în 2023, președinții participanți au primit din partea Castel Mimi, câte o căsuță specială cu câte 25 de vinuri de colecție. Este așa numita colecție a președinților. Aici pot fi văzute și vinurile lui Macron sau Angela Merkel.
Detalii despre vinurile speciale din Republica Moldova găsiți AICI.