Iohannis: De la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie pe piaţa muncii din Elveţia

Economica.net
01 11. 2018
original_pitesti___24_mai_2018_3_22116200

Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe omologul său elveţian, Alain Berset.

„În mod natural, această chestiune mă interesează foarte mult şi am dorit să aflu părerea dlui preşedinte despre aceste lucruri, mai exact am dorit să ştiu un pic mai în profunzime care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi, respectiv, am vrut să ştiu de la dl preşedinte cum este real văzută comunitatea de români în Elveţia, fiindcă ne amintim nu neapărat cu plăcere că au existat faze când despre aceste lucruri s-a discutat într-o tonalitate care nu ne-a plăcut în alte ţări. Concluzia pot să vă spun că este una foarte bună şi foarte pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la această – să nu-i zicem restricţie -, la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile în societatea elveţiană sunt într-o notă pozitivă despre România, despre români, nu-mi rămâne decât să salut faptul că începând cu sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie”, a spus şeful statului la conferinţa de presă comună cu omologul său elveţian, Alain Berset, cu privire la prelungirea clauzei de salvgardare.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elveţian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE – Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.

Această măsură, a comunicat MAE la acel moment, are o valabilitate de un an, până la 31 mai 2019, fără a mai putea fi reînnoită, şi vizează eliberarea de noi permise de şedere de tip „B” (durată de şedere între 1 şi 5 ani). Măsura nu restricţionează eliberarea de permise de tip „L” (durată de şedere sub un an) şi nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.

MAE informa că, potrivit Acordului din 1999 dintre Confederaţia Elveţiană şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor (ALCP), extins la România şi Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani (2 ani + 3 ani + 2 ani, din 2009 până la 31 mai 2016).

Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, dată de la care Elveţia a liberalizat circulaţia lucrătorilor români şi bulgari. Conform Protocolului, pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elveţian poate activa o clauză de salvgardare (lit. d) din Protocol raportată la art. 10.4 din ALCP).

Elveţia a aplicat măsura în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru toate statele membre UE