„Astăzi, 14 septembrie 2024, celebrăm a cincea ediţie a Zilei naţionale a constructorului, cel mai potrivit prilej pentru a sublinia contribuţia deosebit de importantă a sectorului construcţiilor la dezvoltarea României. Recunoaştem astfel eforturile zecilor de mii de profesionişti care fac posibilă transformarea proiectelor în realitate. Într-o eră în care ne confruntăm la scară extinsă cu fenomenul migraţiei forţei de muncă, consolidarea resurselor interne este o prioritate. Trebuie să creăm un mediu care să atragă şi să menţină talentul autohton, iar sectorul construcţiilor este un adevărat motor al economiei naţionale. Angajamentele statului român sunt clare şi fără echivoc: vom continua să investim în dezvoltarea infrastructurii şi să susţinem inovaţia”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a punctat faptul că sectorul construcţiilor a reprezentat în anul 2023 aproximativ 7% din economia României, susţinând peste 400.000 de locuri de muncă şi influenţând pozitiv industrii conexe, precum cele de servicii sau producţie.
Potrivit şefului statului, deşi provocările nu lipsesc, de la deficitul de forţă de muncă specializată la scumpirea materialelor de construcţie, investiţiile în tehnologie şi sustenabilitate deschid noi orizonturi, sporind competitivitatea şi eficienţa.
În context, el a subliniat importanţa fondurilor europene pentru realizarea proiectelor din domeniul construcţiilor.
„Fondurile europene reprezintă un sprijin crucial în această direcţie. România beneficiază de aproximativ 27 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în perioada 2021 – 2027, din care 15 miliarde sunt alocate direct sectorului construcţiilor. Aceste fonduri sunt esenţiale pentru realizarea proiectelor de infrastructură de transport şi de utilităţi publice, precum şi pentru promovarea inovării şi digitalizării în construcţii”, a afirmat Iohannis.