‘Nu s-a stabilit (şantierul, firma – n.r.). Este cu siguranţă nevoie de o mai bună clarificare a procedurii. Guvernul a promis ca va face acest lucru’, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a precizat că ministrul Apărării, Gabriel Leş, a informat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării că a trimis în Parlament propunerile pentru marile proiecte de achiziţii, care au nevoie, dacă depăşesc o anumită sumă, de acordul Legislativului.
‘Sper ca aceste chestiuni să fie discutate cu celeritate în Parlament’, a declarat Iohannis.
Şeful statului a precizat că următorul pas va fi o selecţie a ofertantului.
Marţi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat o formă actualizată a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, după cum anunţa Klaus Iohannis, care preciza că prin aplicarea acestui program operatori economici naţionali pot participa la fabricarea unor tipuri de tehnică militară.
‘Prin punerea în aplicare a programului, actualizat şi în acord cu autorităţile NATO, se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, şi aş exemplifica aici: transportoare blindate 8×8 şi 4×4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele’, a spus Iohannis.