Iohannis, despre impozitarea regresivă: Greu de explicat cum s-ar putea face

Economica.net
13 02. 2014
financial_planning_audit_reporting_52938100

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre impozitarea regresivă şi dacă este doar o temă adusă în faţa publicului „de dragul discuţiei”.

„Discuţia a fost din partea noastră să nu intrăm într-o schemă de impozitare progresivă, să nu mergem de la 16 la sută în sus, că nu este bine. S-a discutat, la un moment dat, intrarea pe o impozitare regresivă, ăsta cred că este un termen corect şi plăteşti cu atât mai puţin impozit cu cât câştigi mai puţin. Finalul ar fi nu depăşirea cotei de acum, de 16 la sută, ci coborârea cotei”, a spus Iohannis.

El a precizat însă că este „greu de explicat cum s-ar putea face asta”.

„Specialiştii susţin că s-ar pierde la încasare câteva miliarde de lei care, pur şi simplu, nu mai sunt”, a mai spus Iohannis, care a adăugat că „se va mai discuta chestiunea asta”.

Premierul Ponta a amintit, în Guvern, că intenţiile privind impozitul diferenţiat pentru anumite categorii de persoane fizice şi reducerea CAS sunt anunţate şi semnate public de trei ani şi a spus că apreciază că presa a relatat, miercuri, despre aceste măsuri, deoarece se face „reclamă” Guvernului.

„Apreciez foarte mult că astăzi s-a aflat în sfârşit un lucru pe care l-am stabilit în USL din 2011, l-am pus în Acordul de Parteneriat al USL, în programul de guvernare, l-am anunţat împreună cu toţii, şi anume: că nu creşte cota unică de la 16%, rămâne unică pentru toate societăţile comerciale şi pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate încercăm să o ducem la 12% şi la 8%, aşa cum am trecut, în acelaşi program, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi reducerea TVA. Dacă azi au aflat ceea ce tot am semnat şi am anunţat de 3 ani de zile în USL, e bine că ne fac reclamă pentru măsurile noastre bune pe care ni le dorim şi pentru care am obţinut votul oamenilor. Nu e nicio schimbare în programul USL de patru ani şi au aflat azi că vrem să punem 12% cu 8%”, spunea Ponta în şedinţa de guvern, zâmbind, în faţa presei.

El a susţinut declaraţia după ce presa a relatat, miercuri, pe larg, intenţia Guvernului de a introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial, de 8%, 12% si 16 %, şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, citând Strategia fiscal-bugetară pe 2014-2016, prezentată însă public pe site-ul Ministerului Finanţelor din luna mai 2013 şi aprobată tot anul trecut de către Guvern şi Parlament.

Astfel, în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor în primăvara anului trecut şi aprobată tot în 2013 de Guvern şi Parlament, se afirmă, la capitolul privind „Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017”, că se intenţionează „introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum şi reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru”.

Aceste două intenţii au făcut în numeroase rânduri obiectul declaraţiilor şi dezbaterilor publice.