Iohannis, despre impozitarea salariilor compensatorii: S-a vrut una şi a ieşit alta

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la impozitarea cu 85 la sută a salariilor compensatorii, că "s-a vrut una şi a ieşit alta", apreciind că folosirea sistemului la scară largă ar fi "neobişnuită", nefiind o soluţie.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 16:27
Iohannis, despre impozitarea salariilor compensatorii: S-a vrut una şi a ieşit alta

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre impozitarea cu 85 la sută a salariilor compensatorii, Klaus Iohannis a răspuns că „s-a vrut una şi a ieşit alta”.

El a afirmat că respectivul model de impozitare, „importat de la americani”, se poate folosi şi în România, „dar este neobişnuit”.

„Suntem o ţară cu flat tax (cotă unică de impozit pe venit – n.r.). Dacă venim cu supraimpozitarea pentru anumite categorii, nu este o soluţie”, a apreciat Iohannis.

Premierul Victor Ponta a anunţat că miercuri Corpul de Control al Guvernului va face verificări privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în condiţiile în care din ordonanţa aprobată de Executiv rezultă că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru foştii membri ai comisiilor din comasarea cărora a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administraţie şi de conducere, la încetarea contractului de muncă înainte de termen.

„Vorbim de cele trei comisii care au existat până la momentul la care s-au unit în ASF, şi anume CSA, CNVM şi Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplică la cei care au făcut parte din aceste trei comsiii şi care şi-au votat singuri 20 sau nu ştiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în şedinţa de Guvern, asta am aprobat”, a spus Ponta.

Premierul a prezentat formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi foşti membri de comisii care au format ASF, arătând că acei funcţionari care „se cred mai deştepţi decât Guvernul” vor fi demişi.

„Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi, după aia, se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios pentru toţi miniştrii: noi degeaba decidem în şedinţa de guvern, că ne conduc funcţionarii. Am în faţă textul decis în Guvern: «Prin excepţie de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaţilor cu funcţii de conducere şi persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează prin ordonanţa de înfiinţare a ASF». Deci, asta am adoptat noi în şedinţa de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva. Aveţi mare grijă, vreau să şi dăm afară pe cine dintre funcţionari se crede mai deştept decât Guvernul, dar să ştiţi că nu e un caz izolat: e valabil şi în Secretariatul General al Guvernului, şi la dumneavoastră. Vreau să vă conduceţi ministerele, să vă faceţi ordine, să-i supravegheaţi şi să-i daţi afară, că Legea funcţionarului public permite, din păcate, să faci o mulţime de gafe şi tot să rămâi în funcţie, dar sunt convins că există şi posibilităţi legale de a-i sancţiona pe cei care ne pun în situaţii penibile”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

La momentul ordonanţei, Guvernul a anunţat că această impozitare de 85% va fi aplicată doar pentru plăţile compensatorii la care au dreptul foştii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dar forma ordonanţei publicate în Monitorul Oficial după decizia Guvernului nu se referă la aceşti foşti membri, ci la toţi angajaţii cu funcţii de conducere şi persoanele care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere, de aici rezultând că se aplică atât la nivelul întregului sector de stat – nu doar pentru membrii celor trei foste comisii – cât şi pentru mediul privat.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută privind Autoritatea de Supraveghere Financiară include trei mari articole, dintre care unul modifică articolele din ordonanţa de înfiinţare a ASF reducând numărul de membri, al doilea mare articol stabileşte că, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru „în consilii de administraţie şi consilii de conducere”, iar ultimul mare articol reglemntează condiţiile de demitere a managerilor de spitale.

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova şi Ucraina ar putea să dispară ca state independente, spune consilierul lui Putin
Republica Moldova şi Ucraina ar putea să dispară ca state independente, spune consilierul lui Putin
Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova ar putea să nu mai existe ca state indepedente, a declarat într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda, publicat marţi, Nikolai Patruşev,......
Piața auto din China a urcat la 31,44 mil. vehicule în 2024. Aproape 6 mil. de mașini au fost exportate
Piața auto din China a urcat la 31,44 mil. vehicule în 2024. Aproape 6 mil. de mașini au fost exportate
Anul trecut au fost comercializate în China nu mai puțin de 31,44 milioane de vehicule, în creștere cu 4,5% față de ...
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat la a doua încercare de polițiști
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat la a doua încercare de polițiști
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără ...
Armenia și SUA au semnat un acord în ceea ce privește parteneriatul strategic
Armenia și SUA au semnat un acord în ceea ce privește parteneriatul strategic
Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, ...