Iohannis: Europa ar avansa mai bine dacă statele membre ar rămâne fidele valorilor iniţiale

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, a declarat că se aşteaptă ca fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene să ajungă la concluzia că Europa 'ar avansa mai bine dacă fiecare dintre ele ar rămâne fidele valorilor pe care aceasta s-a fondat, adică pe egalitatea tuturor partenerilor'. Totodată, el şi-a exprimat dezaprobarea faţă de principiul unei 'Europe cu două viteze', într-un amplu interviu publicat marţi seară în ediţia online a săptămânalului francez L'Express.
Economica.net - mar, 23 dec. 2014, 17:25
Iohannis: Europa ar avansa mai bine dacă statele membre ar rămâne fidele valorilor iniţiale

‘Fiecare ţară membră are aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii. Nu vorbesc despre negarea diferenţelor, dar acestea sunt, după părerea mea, de ordin mai degrabă economic decât conceptual. Toate partenerele europene sunt democraţii’, a explicat şeful statului român, care a scris, potrivit L’Express, în volumul lansat recent ‘Pas cu pas’ că ‘românii nu trebuie să fie cetăţeni europeni de rangul doi’.

‘Unele democraţii funcţionează mai bine, altele, mai tinere, mai au multe probleme de rezolvat, după cum este şi cazul României. Totuşi, nimic nu justifică apariţia unei Europe cu două viteze’, a subliniat Iohannis, care a apreciat că cheia o reprezintă atitudinea statelor membre şi nu a Bruxellesului.

Cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen, un deziderat mai vechi al ţării noastre, Iohannis a afirmat că s-ar ‘bucura ca acest lucru să se întâmple’ pe durata mandatului său. ‘Au fost foarte multe discuţii pe această temă în ultimii ani, mai ales asupra factorilor ce ne blochează aderarea’, a declarat fostul primar al Sibiului, remarcând că deşi ‘Tratatul Schengen a fost mai degrabă de ordin ‘tehnic’ la origine, între timp importanţa sa a devenit una politică’. ‘Dacă ne dorim o singură Europă, atunci trebuie să revenim la filosofia iniţială’, a opinat Klaus Iohannis.

La modul mai general, referindu-se la politica externă a ţării noastre, preşedintele a afirmat că este ‘foarte important să înţelegem că nu trebuie să inventăm din nou roata. Politica externă română are la bază trei piloni: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, relaţiile cu NATO şi cele cu Uniunea Europeană’. ‘Nu aş schimba nimic la această politică, pentru că ea ne garantează securitatea şi este rezultatul unor decizii politice consensuale’, a conchis el.

Te-ar mai putea interesa și
Glasul roţilor de fier din ce în ce mai slab – Românii aleg trenul tot mai rar. Transportul rutier rămâne rege (date INS)
Glasul roţilor de fier din ce în ce mai slab – Românii aleg trenul tot mai rar. Transportul rutier rămâne rege ...
Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în primele nouă luni din 2024, a fost de 53,718 milioane, în scădere cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Forțele speciale ucrainiene au ucis 13 soldați nord-coreeni
Forțele speciale ucrainiene au ucis 13 soldați nord-coreeni
Comandamentul Forţelor de Operaţiuni Speciale al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat marţi moartea a 13 soldaţi nord-coreeni ...
În sfârșit, prețul gazelor începe să scadă în Europa
În sfârșit, prețul gazelor începe să scadă în Europa
Prețurile gazelor naturale pe piața europeană s-au stabilizat și au înregistrat o tendință de scădere în ultimele ...
Ucraina își duce afacerile mai la Vest după ce s-a extins în Polonia, România, Cehia și Austria
Ucraina își duce afacerile mai la Vest după ce s-a extins în Polonia, România, Cehia și Austria
Ucrainenii care și-au extins afacerile în Europa după invazia Rusiei din februarie 2022 își schimbă acuma atenția ...