Iohannis: Există un mit că serviciile secrete furnizează dovezi ciudate în dosarele penale. Acest lucru nu e posibil

Economica.net
25 01. 2017
case_law_677940_960_720_96259000

‘O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei (Deputaţilor – n.r.) pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să îl rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare şi care, practic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România. Dacă un astfel de mecanism de verificare a instituţiilor puterii judecătoreşti se va hotărî pentru toate ţările europene, atunci foarte bine, nu o să facem notă discordantă. Dar dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ce priveşte România – nu discut de Bulgaria că nu e treaba mea – atunci eu propun ca în cadrul CE să se ia notă de acest punct de vedere’, a declarat Tăriceanu, miercuri, la Senat.

Potrivit acestuia, România a înregistrat, de la aderarea la UE, progrese în ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi ar trebui ‘tratată ca o ţară cu drepturi depline în Uniune’.

‘Mecanismul (de Cooperare şi Verificare – n.r.) se poate perpetua sine die şi eu nu sunt de acord cu astfel de atitudini. Au trecut zece ani de la aderarea României la UE. România a făcut progrese substanţiale şi remarcabile în combaterea corupţiei. Cred că nu există ţară în care demersul de combatere a corupţiei să fi fost atât de susţinut şi este în continuare susţinut, dar cred că această atitudine a Comisiei este complet nejustificată şi ea se cere a fi remediată şi România tratată ca o ţară cu drepturi depline în UE, la zece ani de la aderare’, a mai spus preşedintele Senatului.

Comisia Europeană a publicat miercuri, la Bruxelles, cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind România, în care executivul comunitar face un bilanţ al măsurilor întreprinse de ţara noastră în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

Documentul relevă că rapoartele privind MCV elaborate în 2014, 2015 şi 2016 au evidenţiat o tendinţă pozitivă şi un bilanţ care indicau progrese importante şi sporirea caracterului ireversibil al reformei, tendinţă confirmată în raportul din 2017, când se înregistrează în continuare un bilanţ solid al instituţiilor judiciare şi un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupţiei. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Barbu, editor: Andreea Rotaru)

Redactori: /cba/roa | ID: 4802882 | Data: 2017-01-25 15:23:30 | Slug: Politic-Senat-Tăriceanu-MCV
15:19 Iohannis: Există un mit că serviciile secrete furnizează dovezi ciudate în dosarele penale; acest lucru nu e posibil

Strasbourg, 25 ian – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), că există ”un mit” că serviciile secrete furnizează ”dovezi ciudate” în dosarele penale, dar acest lucru nu este posibil.

‘Există un mit că serviciile secrete furnizează dovezi ciudate în dosarele penale. Acest lucru nu este posibil, o spun eu, preşedintele României. Oricine are o plângere ar trebui să meargă la instituţia abilitată şi se va clarifica. Chiar în momentul în care vorbesc, şeful unui serviciu secret este în Parlament ca să clarifice astfel de aspecte şi nu mă îndoiesc că o va face. Să vorbeşti despre fapte şi rapoarte este una, să explici mituri este, de obicei, dificil aşa că mă limitez la fapte’, a spus şeful statului, în contextul unei întrebări privind ultimul raport MCV.

El a subliniat că România are funcţional sistemul de echilibru şi control între instituţiile statului.

Preşedintele Iohannis a afirmat că ultimul raport MCV este unul pozitiv.

‘Sunt bucuros să vă spun că ultimul raport MCV a ieşit acum două ore. Este foarte pozitiv. Surprize, surprize. Aceasta este România, întotdeauna capabilă de surprize, uneori pozitive. Ultimul raport spune că s-au realizat progrese consistente în toate domeniile. Desigur, şi noi ştim cel mai bine că multe lucruri încă trebuie îmbunătăţite, multe trebuie făcute. Mai precis ultimul raport arată 12 zone în care trebuie să muncim mai bine să asigurăm progresul şi pentru prima oară acest raport spune că nu este adecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii, precum Schengen şi fondurile structurale europene. (…) Vom continua munca. Acelaşi raport spune că îndeplinirea celor 12 cerinţe va duce la încheierea MCV’, a arătat şeful statului.